Mazón i Morant acorden obrir una etapa de diàleg “permanent”

 La secretària general del PSPV li ha demanat que trenque relacions amb Vox, mentre que el cap del Consell s’ha oferit a “desbloquejar” les institucions

El president de la Generalitat, Carlos Mazón i la secretària general del PSPV, Diana Morant
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la secretària general del PSPV, Diana Morant / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la secretària general del PSPV, Diana Morant, s’han reunit oficialment este dijous per primera vegada des que la també ministra de Ciència va accedir a succeir Ximo Puig al capdavant del partit. En un debat que s’ha allargat més de dos hores, al Palau de la Generalitat, han acordat obrir una etapa de diàleg “permanent” a la Comunitat Valenciana. Morant li ha demanat al cap del Consell que “aparte” Vox de les institucions valencianes i que retire les cinc proposicions de llei “perquè suposen un retrocés democràtic” per als valencians i valencianes. Per la seua banda, Mazón li ha oferit “desbloquejar les institucions valencianes per a avançar en l'autogovern”.

L’anècdota l’ha protagonitzada Morant abans de l’inici de la reunió, quan li ha regalat al cap del Consell la novel·la gràfica El abismo del olvido, del dibuixant valencià Paco Roca, una història que gira al voltant del franquisme i les fosses de Paterna. 

En roda de premsa als mitjans en acabar la trobada, Morant ha incidit en el fet que li preocupa la “deriva reaccionària” del Consell i que es normalitze que la ultradreta haja entrat en el govern valencià. “No ens agradaria que el president actual fora el més radical de la història (...) Tenim un president que ha obert les portes de les institucions a la ultradreta. Els ha deixat ocupar la presidència de les Corts, una presidència que ells mateixos volen suprimir”, ha sentenciat. Per això ha demanat que aparten Vox de les institucions. 

Així mateix, la secretària general del PSPV ha instat Mazón a retirar les cinc proposicions de llei que el PP i Vox van presentar conjuntament al parlament valencià. En concret, ha valorat l’anomenada llei de concòrdia com la primera norma que “blanqueja” la dictadura franquista. També ha assegurat que la llei que regula la llibertat educativa “representa un atac al valencià i destrueix els drets d’ús i ensenyament de la llengua”. Una proposta que el cap del Consell no ha acceptat, segons Morant. 

Els líders del PP i el PSPV a la Comunitat Valenciana també han parlat sobre un dels grans temes que han marcat l’agenda política espanyola, i sobre el qual sí que hi ha hagut moments d’entesa. A petició de Morant, Mazón s’ha compromés a treballar en la regeneració democràtica per a evitar la difusió de notícies falses. També demanen que es continuen reunint “pel bé de la Comunitat Valenciana”. 

Tot i que Carlos Mazón no ha comparegut davant dels mitjans per a explicar els punts de la reunió, sí que ho ha detallat en una publicació en la xarxa social X. El president de la Generalitat ha assegurat que amb Morant han parlat "dels assumptes essencials que més afecten la ciutadania", com l'aigua, el finançament, les inversions i el desbloqueig dels òrgans estatutaris.

Després, segons ha indicat la Generalitat en un comunicat, Mazón ha posat de manifest la necessitat de dialogar i aconseguir acords en temes que contribuïsquen al desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana, “deixant de costat la confrontació i els murs i vetlant pels interessos reals de la ciutadania”. Per això, també ha subratllat la seua voluntat d'instaurar “un diàleg permanent” amb la líder socialista després de la trobada i ha manifestat que “a pesar de les diferències hi ha punts de trobada on és necessari avançar de manera que s'arribe a acords en determinats assumptes d'interés per als ciutadans”.

Així mateix, el cap del Consell ha instat la dirigent socialista a “donar marge al diàleg” perquè, segons ha explicat, la Comunitat Valenciana necessita “forjar aliances importants” en aspectes reivindicatius amb el Govern d'Espanya i amb la Unió Europea, però també necessita acords en temes interns que contribuïsquen a resoldre les prioritats dels valencians.

Mazón ha assenyalat que “esta Comunitat ha vist passar de llarg molts trens que encara té pendents”. Per això ha reiterat el seu propòsit d'establir “un clima de diàleg permanent” tant amb el PSPV com amb la resta dels grups polítics.

També et pot interessar

stats