Així queda el nou govern de Pedro Sánchez: Montero, vicepresidenta, i la gandienca Diana Morant suma Universitats a Ciència

La coalició PSOE-Sumar tindrà 22 carteres en un gabinet amb nou cares noves entre les quals estan l'expresident canari Ángel Víctor Torres, els exalcaldes de Valladolid i Barcelona Óscar Puente i Jordi Hereu, la navarresa Elma Saiz. Per part de Sumar entren Ernest Urtasun, Mónica García, Pablo Bustinduy i la valenciana Sira Rego

Composició del nou govern de Pedro Sánchez
Composició del nou govern de Pedro Sánchez / Miguel Ángel Reino
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 de novembre 2023 - 08:43 Actualitzat: 20 de novembre 2023 - 13:10

El nou executiu de Pedro Sánchez tindrà quatre vicepresidències encapçalades per dones i manté els 22 ministeris que hi havia fins ara. Després d'un cap de setmana d'especulacions i travesses, a primera hora d'aquest dilluns ha començat a eixir el degoteig de noms de les persones que integraran la coalició de govern PSOE-Sumar, el segon format per dos partits en democràcia.

L'equip que liderarà el president del govern espanyol incorpora nou cares noves i serà paritari, amb dotze dones que gestionaran carteres. Sumar en conserva cinc, per la qual cosa es respecta el repartiment de la coalició anterior que els socialistes tancaren amb Unides Podem. En un principi, Sánchez havia jugat amb la possibilitat de reduir el nombre de departaments per a aquest executiu, però finalment ha descartat la possibilitat i això permet que els de Yolanda Díaz puguen mantindre els cinc. Concretat ja el pes de la plataforma, es confirma que Podem queda definitivament fora del gabinet governamental.

Les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera repeteixen aquesta legislatura al capdavant dels seus respectius departaments: Economia, Treball i Transició Ecològica. A més, se'ls uneix María Jesús Montero, número dos del PSOE i fins ara ministra d'Hisenda, que ostentarà també el rang de vicepresidenta, segons han confirmat a Efe fonts socialistes.

Un dels fitxatges més cridaners que ha fet Sánchez és el de l'exalcalde socialista de Valladolid, Óscar Puente, que assumeix el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible. Era un dels llocs en què havia sonat també com a aspirant l'expresident de la Generalitat Ximo Puig, que finalment es queda fora del govern de Sánchez. Tot i que la federació valenciana li ha donat suport incondicional, el secretari general del PSOE ha decidit no incloure més socialistes valencians en el Consell de Ministres.

D'una altra federació territorial, concretament la navarresa, aterra Elma Saiz, actualment consellera en el govern autonòmic de Navarra i exdelegada del govern en aquesta comunitat autònoma. Es farà càrrec del Ministeri de la Seguretat Social, mentre que l'actual titular, José Luis Escrivà, passarà a una cartera nova: Transformació Digital.

En el nou Consell de Ministres també estaran l'expresident canari Ángel Víctor Torres, que gestionarà el Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica, i l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, al capdavant d'Indústria. El pes del socialisme valencià el portarà per complet la gandienca Diana Morant, que repeteix al capdavant del Ministeri de Ciència i a més assumirà les competènces d'Universitats.

A més, s'ha confirmat la continuïtat de Félix Bolaños, una de les persones de confiança de Sánchez, en el gabinet. Ara, continuarà sent home fort, amb noves competències, perquè a la cartera de Presidència afegirà la de Justícia, que es fusionen en un únic departament.

El Ministeri d'Igualtat, un dels llocs que estava en el centre de les totes mirades i que en la legislatura passada estava en mans d'Irene Montero, d'Unides Podem, ja té nova titular: la socialista val·lisoletana Ana Redondo, exregidora en aquest Ajuntament de Castella i Lleó i professora de Dret Constitucional. Es consuma, per tant, l'eixida de Montero, una de les ministres estrela del partit morat i que més friccions ha protagonitzat amb els socis del PSOE a propòsit, principalment, de la llei del "només sí és sí". Durant les negociacions per a la formació de govern, des de Podem han exigit que la ministra revalidara el càrrec i han denunciat reiteradament el veto que, segons diuen, els han interposat a ella i a la formació morada, Pedro Sánchez i Yolanda Díaz.

D'altra banda, la fins ara portaveu del govern i ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, deixa aquests càrrecs i passarà a estar al capdavant d'una cartera de nova creació, la d'Habitatge i Agenda Urbana. La relleva com a cara visible de l'executiu la fins ara ministra d'Educació i actual portaveu del PSOE, Pilar Alegria, que a més amplia competències en sumar al seu departament Esports —en l'anterior gabinet depenia de Cultura.

Igualment, segueixen Fernando Grande-Marlaska en Interior, José Manuel Albares al capdavant d'Afers Estrangers, Margarita Robles en Defensa i Luis Planas, com a ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Per part de Sumar ja s'han confirmat com es reparteixen els cinc ministeris que els corresponen i tots, excepte el de Yolanda Díaz, seran dirigits per noves incorporacions a l'executiu. La fins ara vicepresidenta i ministra de Treball manté, en principi, les mateixes competències que la legislatura passada. L'europarlamentari i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, agafa les regnes a Cultura, mentre que la fins ara portaveu de Més Madrid a l'assemblea d'aquesta comunitat autònoma i anestesista de professió, Mónica García, serà la nova ministra de Sanitat. Sira Rego, considerada mà dreta d'Alberto Garzón en Esquerra Unida i de procedència valenciana, entra per a fer-se càrrec d'un ministeri de nova creació, Infància i Joventut. I el politòleg Pablo Bustinduy, exmembre de Podem, gestionarà el de Drets Socials, Agenda 2030 i Consum en relleu de Ione Belarra.

Pedro Sánchez ha comparegut aquest dilluns al migdia al Palau de la Moncloa per a informar oficialment de la composició del nou gabinet per als pròxims quatre anys, i l'ha presentat com un equip "sòlid", "solvent" i "d'alt perfil polític per a una legislatura d'alt perfil polític".

Els nous ministres han de prometre el càrrec davant del rei Felip VI aquest dimarts a les 9:30 hores en un acte al Palau de la Zarzuela. Després es traslladaran a les seus de cada ministeri per a rebre les carteres corresponents de la mà dels predecessors. L'endemà, dimecres, hi ha prevista una reunió extraordinària del Consell de Ministres i es donarà oficialment per inaugurat el nou govern de coalició. Aquesta és la llista completa de vicepresidentes i ministres que el conformen:

  • President del govern: Pedro Sánchez
  • Vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics: Nadia Calviño
  • Vicepresidenta segona i ministra de Treball: Yolanda Díaz
  • Vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic: Teresa Ribera
  • Vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda i Funció Pública: María Jesús Montero
  • Ministeri de l'Interior: Fernando Grande-Marlaska
  • Ministeri de Defensa: Margarita Robles
  • Ministeri de Justícia, Presidència i Relacions amb les Corts: Félix Bolaños
  • Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació: José Manuel Albares
  • Ministeri de Política Territorial i Memòria Democràtica: Ángel Víctor Torres
  • Ministeri d'Indústria: Jordi Hereu
  • Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible: Óscar Puente
  • Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana: Isabel Rodríguez
  • Ministeri de Seguretat Social: Elma Saiz
  • Ministeri de Transformació Digital: José Luis Escrivá
  • Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació: Luis Planas
  • Ministerio d'Educació, Formació Professional i Esport i portaveu del Govern: Pilar Alegria
  • Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats: Diana Morant
  • Ministeri de Sanitat: Mónica García
  • Ministeri de Cultura: Ernest Urtasun
  • Ministeri d'Igualtat: Ana Redondo
  • Ministeri de Drets Socials: Pablo Bustinduy
  • Ministeri d'Infància i Joventut: Sira Rego

També et pot interessar

stats