Aquests són els candidats a ministres que sonen per al nou govern de Sánchez

La federació valenciana és una de les que pot guanyar més pes en l'executiu de coalició

La federació valenciana es deixa caure amb força el nom de Ximo Puig / À Punt NTC

En les pròximes hores, Pedro Sánchez farà públic els noms dels ministres que l'acompanyaran en aquest nou govern de coalició. S'espera que faça canvis importants en el gabinet i que trie perfils més polítics amb l’objectiu de fer un executiu més competitiu davant la complicada legislatura que ara comença. 

Sánchez, de moment, ha fet vot de silenci. És hermètic i imprevisible, però per a encarar aquesta complicada legislatura, dissenyarà un govern més polític i amb pes territorial. També més reduït, ja que en l’actual hi ha 22 ministeris. El ja president del govern espanyol ha de tocar moltes tecles, el gran poder institucional del Partit Popular, la llei d’amnistia i les complicades relacions amb Junts i ERC. 

Per això, reforçar el pes territorial és una de les claus. Des de la federació valenciana es deixa caure amb força el nom de l’expresident de la Generalitat, Ximo Puig. El PSPV va ser la federació que més suports va donar a la consulta sobre els pactes de Sánchez. També s’estudia la possibilitat que repetisca la fins ara ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant. 

Se sap ja que en el Consell de Ministres continuarà Yolanda Díaz i repetirà Teresa Ribera perquè Pedro Sánchez ho va anunciar en campanya. Fins i tot podria assumir Economia si, finalment, Nadia Calviño se'n va al Banc Europeu d’Inversions. És quasi segur també que el nucli dur també l'acompanyarà, amb noms com els de María Jesús Montero o Félix Bolaños.

Pel que fa a Pilar Alegría, podria fer-se càrrec d’Igualtat, que fins ara ha estat en mans d’Irene Montero. Entre les noves cares, guanyen pes Patxi López, Óscar López i Antonio Hernando, que podria ocupar Interior.  

L’encaix de les peces l’ha de tancar Sánchez amb Yolanda Díaz. El soci de coalició demana cinc ministeris i que Podem quede fora. De la quota de Sumar s'apunta que Ernest Urtasun ocuparà Cultura; Mónica García, Sanitat; la valenciana Sira Rego, un nou ministeri de Joventut, i Pablo Bustinduy, Drets Socials. S’espera també més pes català i basc en aquest nou executiu.

També et pot interessar

stats