Yolanda Díaz ofereix un ministeri per a Nacho Álvarez si Podem para els seus atacs

El secretari d’Estat de Drets Socials en funcions anuncia que deixa la política després de la falta de suport de la formació morada

Primera compareixença de Yolanda Díaz després de tancar la coalició Sumar
Yolanda Díaz, líder de Sumar, en una imatge d'arxiu / Sumar

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha oferit aquest divendres a Podem un ministeri en el nou govern de Pedro Sánchez per a l'actual secretari d'estat de Drets Socials, Nacho Álvarez, però només si la formació morada es compromet a desistir dels seus “atacs” i “insults” contra ella. Proposta que Ione Belarra, secretaria general de Podem, ja ha rebutjat.

Pedro Sánchez ha de decidir la composició del seu nou gabinet després d'haver promés el càrrec de president del govern aquest divendres, i com que és un executiu de coalició amb Sumar, ha de reservar una part de les carteres per a aquesta formació.

A l'espera de concretar si Sumar en manté cinc, com tenia Unides Podem fins ara, o es redueix la xifra perquè descendeix també el nombre de ministeris, és segur que un d'eixos llocs serà per a Díaz com a vicepresidenta.

Aquesta setmana, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ja ha assegurat que Díaz i Sánchez pretenen vetar-los perquè no tinguen representació en el gabinet.

Eldiario.es ha avançat la carta de Díaz a Podem, que han confirmat fonts de Sumar. No se cita un ministeri concret per a Álvarez, que com a secretari d'estat de Drets Socials és en l'actualitat el número dos de Belarra en eixe departament. Però Díaz posa condicions, i la primera és que Podem deixe de llançar “atacs” i “insults” als membres de Sumar i, en concret, a ella mateixa. A més, els insta a comprometre's a presentar-se amb Sumar en les eleccions europees de l'any pròxim.

Álvarez és secretari d'Estat de Drets Socials i, per tant, precisament el número dos de Belarra en el seu departament ministerial. A més Álvarez forma part també del Consell de Coordinació de Podem, la direcció executiva del partit, com a secretari d'Economia i Nou Projecte de País. No obstant això, per la seua estreta col·laboració amb Díaz en els últims mesos ha sigut notori el seu distanciament de la resta de la direcció de Podem, encara que manté el càrrec.

Belarra continua apostant per Montero 

La resposta de Podem no s’ha fet esperar i Ione Belarra ha recordat a Díaz que la seua elecció és Irene Montero al capdavant d'Igualtat. “Els ministres de Podem els tria Podem”, ha reiterat Belarra en X tan bon punt ha conegut la proposta de Díaz, de la mateixa forma que en els últims dos mesos ha defensat que l'elecció del seu partit és que Montero continue en Igualtat.

Belarra també ha acusat Díaz d'haver “filtrat la notícia” de l'oferta d'un ministeri a Álvarez “alhora” que li la comunicaven a Podem, i ha afegit: “Sembla més una estratègia mediàtica per a justificar que ens tiren del govern que una proposta per a governar en coalició”.

Nacho Álvarez anuncia que deixa la política després de la falta de suport de Podem

Hores després de l’encreuament de propostes, el mateix Nacho Álvarez ha anunciat a través de les xarxes socials que deixa la política després que Podem no li ha donat suport per a ser ministres. “Agraïsc la confiança que Yolanda Díaz ha depositat en mi, però no puc acceptar ser ministre del govern si la direcció de la meua organització no ho aprova”, ha sentenciat. 

En un extens comunicat, Álvarez ha reconegut el paper clau que ha tingut la formació morada des que es va fundar el 2014 i s’ha mostrat satisfet per formar part de la seua història. Així i tot, ha deixat clar que no pot acceptar ara un càrrec al marge de l’organització de la qual forma part. Així, ha avançat que quan en els pròxims dies acabe el mandat com a secretari d’Estat de Drets Socials, es reincorporarà com a professor d’Economia en la Universitat Autònoma de Madrid. 

També et pot interessar

stats