Sánchez promet el càrrec davant de Felip VI i comença a encaixar el govern PSOE-Sumar

El socialista encapçala el tercer mandat al capdavant de l'executiu espanyol després de ser investit en el Congrés amb majoria absoluta

Pedro Sánchez promet el càrrec de president davant el rei i la Constitució
Pedro Sánchez promet el càrrec de president davant el rei i la Constitució / Ballesteros (Efe)

El líder del PSOE, i acabat d'investir president del govern espanyol per a un tercer mandat, Pedro Sánchez, ha promés el càrrec aquest divendres davant el rei Felip VI, just l'endemà d'haver obtingut la confiança de la majoria del Congrés amb el suport de 179 diputats i diputades —entre els quals estan els partits independentistes catalans—. És la tercera vegada que el socialista acudeix al Palau de la Zarzuela per a complir el tràmit constitucional i prendre possessió del càrrec, cerimònia que com les altres ocasions ha tingut lloc amb només un exemplar obert de la Carta Magna espanyola i sense cap símbol religiós.

El Saló d'Audiències ha sigut l'escenari de l'acte protocol·lari, amb presència de representants de les principals institucions de l'Estat. Entre d'altres el poder judicial, molt molest per les referències a la persecució política dels tribunals que han estat en la primera línia del debat públic aquests dies a propòsit la llei d'amnistia emmarcada en el pacte tancat entre el PSOE i Junts per a investir Sánchez.

Després de llegir el reial decret de nomenament signat pel monarca, i publicat aquest divendres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el ja president ha llegit el text de presa de possessió amb la mà dreta recolzada en el text constitucional. "Promet, per la meua consciència i honor, complir fidelment amb les obligacions del càrrec de president del govern, amb lleialtat al rei, guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantindre el secret de les deliberacions del Consell de Ministres", ha recitat el líder del PSOE davant de l'exemplar de la Carta Magna, obert per l'article 99.

Una vegada ha acatat la Constitució i s'ha completat el protocol de rigor, la maquinària comença a rodar i Sánchez ja pot posar-se oficialment a pensar en la composició del nou executiu de coalició que presidirà, compartit per PSOE i Sumar. S'espera que en les pròximes hores i dies done a conéixer progressivament els i les integrants del gabinet per a aquesta legislatura, tot i que no s'ha concretat encara quan farà públic els noms. De moment, només hi ha dos confirmats al 100%: Pedro Sánchez mateix i Yolanda Díaz, líder de Sumar i fins ara vicepresidenta i ministra de Treball que, previsiblement, repetirà cartera.

En les pròximes hores està previst que els dos dirigents es reunisquen per a negociar la quota ministerial de Sumar, que aspira a cinc departaments, els mateixos que tenia Unides Podem. A més de Treball, estaríem parlant de Cultura, Sanitat, Drets Socials i un ministeri de nova creació per a Joventut i Infància. En l'aire està encara la presència en el gabinet de Podem, que en les últimes hores ha denunciat públicament un possible veto per part de Sánchez i Díaz per a deixar-los fora del nou executiu espanyol.

També et pot interessar

stats