Peris: “Cs és el vot útil, de centre, perquè el PP no es recolze en Vox i el PSPV no faça un tercer Botànic”

La candidata de Ciutadans a la Generalitat aposta per la reducció de les conselleries a set i l’eliminació de l’impost pels béns heretats

19.05.2023 | Entrevista Mamen Peris | Eleccions 28M / À Punt NTC

La candidata de Ciutadans a la presidència de la Generalitat, Mamen Peris, concorre a les autonòmiques del dia 28 amb l’aspiració de captar el “vot útil, de centre”, que evite que “el PP no es recolze en Vox i el PSPV no faça un tercer Botànic”. Des del seu punt de vista, aquesta és una manera d’evitar el que ha qualificat de “prepotència política” i que comporten les majories polítiques, que fan a qui les aconsegueixen “oblidar-se que està per a treballar per a tots”. Tot i que les enquestes apunten a la desaparició de Ciutadans del parlament valencià el 28M, Peris s’ha mostrat aquest divendres, en l'entrevista en À Punt, esperançada i confia a recollir el vot dels indecisos, un auguri que ha manifestat basant-se en la reducció que, al seu parer, ha experimentat el vot per correu. “Hi ha molt d’indecís, estic convençuda que hi ha molt de liberal que votarà amb la papereta taronja. Nosaltres hem fet que hi haguera un partit de centre a la Comunitat Valenciana”, ha argumentat.

Entre les propostes estrela que impulsaria Ciutadans si finalment integra el govern autonòmic, Peris n'ha apuntat tres durant la intervenció: la reducció a set conselleries, juntament amb una llei que limite el nombre d’assessors dels alts càrrecs, una autoria per a saber què és “el que falta i el que sobra en l’administració valenciana”, així com la supressió dels impostos per heretar, ja que el sistema actual “penalitza” aquells que reben el patrimoni dels pares quan ells falten.

D’altra banda, en clau sanitària, la candidata a la presidència de la Generalitat per Ciutadans proposa un temps mínim d’atenció al pacient de quinze minuts i una targeta sanitària única, que, segons ha exposat en À Punt, “no vol dir llevar-nos les competències de sanitat, sinó que la sanitat estiga centralitzada en certes qüestions, com ara el càncer”. Pel que fa a la salut mental, ha proposat que el pacient puga recórrer a la sanitat privada quan la llista d’espera dels professionals siga superior a tres mesos. “Qui necessita un psicòleg ha de rebre una atenció immediata, si aquesta atenció no la pot donar la sanitat pública en tres mesos, el pacient pot anar a un professional independent i després, que li passe la factura a la Generalitat”, ha suggerit.

Quant a l’accés a la vivenda, la formació taronja aposta perquè l’Institut Valencià de Finances (IVF) aporte el 20% del capital total d’un habitatge que exigeixen les entitats bancàries per a concedir el 80% restant de la hipoteca. Una proposta que, com ha recordat, els grups del Botànic es van negar a implantar-la aquesta legislatura i ara “Sánchez ha copiat aquesta idea”, que permetria als joves accedir a la primera vivenda.

Així mateix, per a afavorir que hi haja més habitatge disponible en el mercat del lloguer, Mamen Peris ha defensat en À Punt una assegurança que protegisca els propietaris en cas d’impagament dels inquilins i que pague la Generalitat. “Els propietaris tenen por de ficar les vivendes en el mercat del lloguer per si no els paguen”, argumentava la cap de llista de Ciutadans. Per últim, en matèria turística, Peris ha assegurat que, si la seua formació arriba al govern de la Generalitat, suprimirà la taxa turística aprovada pel Botànic i crearà un bo viatge “sènior”, que, segons ha dit, serà “semblant al bonoviatge, que ha funcionat molt bé”. Aquest nou incentiu, permetria viatjar a preus assequibles als majors de seixanta anys i, al mateix temps, revitalitzar el sector turístic del nostre territori. 

També et pot interessar

stats