Llobet sobre la capitalitat verda: "El model és Copenhaguen. Volem convertir València en un laboratori urbà i traure la innovació al carrer"

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València concreta els objectius de la capitalitat verda europea que estrena la ciutat i minimitza les discrepàncies amb els socis de Vox

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet / À Punt NTC

València celebra la inauguració de la capitalitat verda europea dijous amb un acte solemne al Palau de la Música. Una cerimònia en què l’alcaldessa de la ciutat, María José Catalá, i el director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea firmaran la carta d'intencions i compromisos per a fer de la ciutat i el seu entorn natural un espai a l'avantguarda de la sostenibilitat a Europa. La regidora de Turisme, Innovació i Captació d’Inversions de l’Ajuntament de València, Paula Llobet, ha concretat a Les notícies del matí els objectius de l'Ajuntament. Segons ha explicat, "el model" de referència és Copenhaguen, la capital de Dinamarca, però no tant per l'aposta danesa per la bicicleta en el transport urbà com per la part de transformació urbana a través de la innovació.

"Volem convertir València en un laboratori urbà i traure la innovació al carrer", ha detallat la regidora, que ha avançat que el govern municipal està ultimant una ordenança per a donar la flexibilitat normativa necessària perquè els projectes de sostenibilitat d'empreses emergents i universitats passen de les oficines al carrer. Una fórmula anomenada sandbox ["calaix d'arena"] que ja funciona en altres ciutats europees i que València estrenaria a Espanya. "Tenim el talent i els projectes, permetrem que es despleguen en la via pública. És important fer pilots per a avaluar les iniciatives, veure si tenen impacte, inserir-los en les polítiques públiques i escalar-ho en l'àmbit de ciutat", ha explicat.

Considera que les posicions dels socis de govern de Vox –amb manifestacions recurrents negant el canvi climàtic– no són un obstacle per a la capitalitat verda, perquè segons ha afirmat, "cadascú l'entén a la seua manera, però tenim objectius comuns", com interpreta que evidencia l'aliança comuna per a protegir l'Albufera i aconseguir la declaració de reserva de la biosfera per la Unesco. Tampoc considera un problema la votació del Grup Municipal de Vox al setembre contra la declaració de la capitalitat verda com a "esdeveniment excepcional d'interés públic", per a permetre beneficis fiscals a la col·laboració privada (que finalment va tirar avant amb els vots del PP, Compromís i el PSPV), ja que segons ha recordat, el projecte es lidera directament des de l'alcaldia.

La capitalitat verda és un projecte de ciutat, no de l'Ajuntament. Volem implicar-hi tots els actors

Així mateix, ha minimitzat la contradicció entre l'augment de la freqüència del trànsit a la ciutat i els objectius de reducció de contaminació implícits en el lideratge sostenible que estrena la ciutat. Llobet considera que es compensa amb l'augment de les freqüències d'autobús de l'EMT al centre, perquè "sense una alternativa de transport la gent no deixarà el cotxe".

En tot cas, Llobet ha defensat la capitalitat verda com "un projecte de ciutat, no de l'Ajuntament" en què vol implicar tots els actors, públics i privats, per a fer de "palanca" d'inversions i aconseguir una millor posició en la competència internacional per a l'atracció de finançament i projectes. Aterrant els que ja estan en marxa a València, la regidora de Captació d’Inversions ha destacat la reforestació de la Devesa del Saler a través de la RSC del grup sanitari Sanitas o l'extensió a més barris de la ciutat de l'augment de vegetació urbana explorat a Benicalap per a abaixar la temperatura a l'estiu.

També et pot interessar

stats