Els lletrats del Congrés rebutgen limitar la inviolabilitat del rei

L’escrit assenyala que aquesta proposta del PNB és contrària al règim jurídic que contempla la Constitució

Hemicicle del Congrés
Hemicicle del Congrés / À Punt NTC

Els lletrats del Congrés dels Diputats han rebutjat en un escrit l'admissió a tràmit d'una proposició de llei del PNB, amb la qual volien limitar la inviolabilitat del rei. En el seu escrit, han assenyalat que aquesta proposta és contrària al règim jurídic que contempla la Constitució en aquest assumpte, referent al cap de l'Estat.

Així mateix, els lletrats del Congrés assenyalen que aquesta proposició de llei "envaeix la reserva constitucional existent quant als elements essencials de la corona, definits en el títol II de la Constitució, en pretendre un desenvolupament normatiu contrari al règim jurídic de la inviolabilitat del cap de l'Estat", que recull l'article 56.3.

En concret, aquest article indica que "la persona del rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat". Per tant, els seus actes estaran "sempre refrendats" pel president del govern o el del Congrés, excepte en els membres de la seua casa. Per tot això, els lletrats conclouen que no resulta "possible la regulació d'aquesta matèria mitjançant una proposició de llei", com pretén el PNB.

La mesa del Congrés estudiarà la proposta

La mesa del Congrés estudiarà aquest dimarts la proposició de llei del PNB que acaba de ser rebutjada pels lletrats de la cambra baixa, que analitzen aquest tipus d'iniciatives amb anterioritat.

Previsiblement, es rebutjarà, ja que tres dels quatre grups que integren la Mesa (PSOE, PP i Vox) estan en contra de limitar la inviolabilitat del rei, un assumpte que en aquest òrgan només secunda Unides Podem, que ha redoblat la seua pressió sobre els seus socis de govern socialistes després dels casos judicials que han afectat el rei emèrit Juan Carlos I.

En altres ocasions, la mesa ja ha rebutjat iniciatives similars després d'un informe desfavorable dels lletrats, com li va ocórrer a Més País, que recentment va demanar precisament modificar el Títol II de la Constitució per a delimitar la inviolabilitat i absència de responsabilitat del rei o la reina a determinats àmbits.

També et pot interessar

stats