La llei trans torna al Congrés sense limitar l'autodeterminació en menors, com volia el PSOE

La proposta socialista pretenia que els menors de 12 a 16 anys necessitaren l'aval judicial per a poder canviar el nom i el sexe en el Registre Civil

El Congrés dels Diputats durant el debat de la llei trans
El Congrés dels Diputats, durant el debat de la llei trans / À Punt NTC

La Comissió d'Igualtat del Congrés ha aprovat aquest dilluns la llei trans i de drets LGTBI amb el suport dels partits del govern i els seus aliats parlamentaris. En aquest text, el PSOE no ha aconseguit que s'introduïsca la seua esmena per a endurir el canvi registral dels menors, que no ha tingut suport ni tan sols pel PP. "Un pas més per a l'aprovació definitiva", en paraules de la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que ha celebrat en el seu compte de Twitter que la llei avança "sense retrocessos".

La proposta socialista pretenia que els menors de 12 a 16 anys necessitaren l'aval judicial per a poder canviar el nom i el sexe en el Registre Civil, una exigència que el text del Ministeri d'Igualtat preveu únicament per als menors de 12 a 14 anys. Amb el text, el PSOE buscava “limitar l'autodeterminació de gènere en els menors de 16 anys per tal de reforçar les garanties per a aquest tram d'edat, d'acord amb l'interés superior del menor".

"Hui donem un pas importantíssim, ja que s'ha aprovat amb tots els drets que creiem que havien d'estar en aquest informe, ja que era molt important que els drets de les menors trans estigueren arreplegats en aquesta llei", ha assegurat Ángela Rodríguez, secretària d'Estat d'Igualtat i contra la Violència de Gènere, que ha afegit que "abans de les campanades d'enguany, la llei trans serà llei".

El PP vota en contra

L'oposició d'Unides Podem a aquesta iniciativa deixava el PSOE en mans del PP per a poder aprovar-la i incloure-la en la norma. Finalment, els populars ni tan sols s'han abstingut, sinó que han votat en contra de l'esmena en la comissió d'Igualtat, al costat de la resta de grups representats en l'òrgan. Només el PSOE ha donat suport a la seua pròpia proposta.

Aquest mateix escenari s'ha viscut amb una altra de les esmenes polèmiques registrades pel principal partit en el govern, amb la qual volia establir que, en cas de revertir el canvi de sexe en el registre, s'hauria d'obtindre aprovació judicial a través d'un expedient de jurisdicció voluntària.

També et pot interessar

stats