La llei del tracte just de Compromís es posa en marxa amb el suport del PP i el PSPV

Els populars donen suport a la tramitació, encara que adverteixen “deficiències” en la norma que pretén impulsar la reforma del sistema de finançament i la regularització del deute històric

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, durant la seua intervenció este dijous a les Corts
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, durant la seua intervenció este dijous a les Corts / Flickr Corts

L’inusual consens entre l’esquerra i la dreta s’ha escenificat, amb matisos, este dijous a les Corts, on socialistes, populars i Compromís han impulsat el primer pas de la llei de tracte just amb l’inici de la tramitació de la proposició de llei “de tracte just” sobre el finançament autonòmic. La proposta, que naix de Compromís, pretén impulsar la reforma del sistema de distribució de fons del govern central a les autonomies, la creació d’un fons d’anivellament i la regularització del deute històric.

El ple de les Corts, amb els únics vots en contra de Vox, ha donat llum verda a l’inici de la tramitació. A pesar del seu suport, els populars han advertit de les “deficiències” que podrien impedir que la llei s'admeta a tràmit en el Congrés, com ha assenyalat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, en la seua resposta al síndic de Compromís, Joan Baldoví, en la sessió de control.

El cap del Consell es va comprometre amb Baldoví a permetre la tramitació de la normativa. Este dijous, en la seu parlamentària, admetia que la llei té "enormes deficiències tècniques" i ha assenyalat que el Consell va renunciar a presentar un informe desfavorable després de la seua reunió, encara que sí que van facilitar a Baldoví documentació sobre els punts que veien deficients.

No obstant això, Mazón ha lamentat que es va trobar amb el "text deficient" presentat en les Corts. Malgrat això, "per descomptat" que anaven a votar a favor, "faltaria més". De fet, este dimecres el síndic del PP, Miguel Barrachina, va insistir que compartien els objectius de la proposició (el nou model de finançament, el fons d'anivellament i la quitació del deute).

Baldoví, en el seu torn de rèplica, ha fet referència a les tres lleis que ha presentat el PP amb Vox (la de la llibertat educativa, la d’À Punt i la de l’Agència Antifrau) i que finalment s’han aprovat. "Parla vosté de deficiències quan presenta esta llei, una miqueta de per favor".

En este sentit, ha insistit que la normativa s'admet a tràmit i que ara és el torn que el "magnífic equip" de la Conselleria d'Hisenda corregisca les seues "deficiències". "És admetre a tràmit per a poder traure una llei valenciana unànime que vaja a Madrid i deixar-nos de romanços", ha agregat.

Per part seua, el síndic del PSPV, José Muñoz, ha instat el president de la Generalitat a aclarir la seua postura sobre el finançament i ha criticat la proposta de donar més marge a les autonomies en els impostos indirectes, que veu com "una ocurrència de barra de bar".

"No té ni idea respecte al finançament", ha criticat després d'assegurar que a Mazón "el va desautoritzar Eusebio Monzó", secretari autonòmic d'Hisenda.

"Més diners que mai en la història"

Mentrestant, el socialista ha destacat que "el govern ha transferit 15.000 milions a la Comunitat Valenciana", la qual cosa segons ell suposa que esta comunitat té "més diners que mai en la història". "I, malgrat això, vosté té 2.400 milions sense pagar a proveïdors, dependents, metges i professors", ha etzibat a Mazón.

En la seua rèplica, el cap del Consell ha defés que "el president de Fedea, l'Ivie, el fòrum econòmic de Galícia i tothom parla de la corresponsabilitat fiscal com una interessant reflexió per a abordar". "Una cosa tan senzilla com tindre veu i vot en els impostos indirectes", ha subratllat.

També et pot interessar

stats