L’independentisme català torna a omplir la conselleria d’Economia amb una concentració multitudinària

Milers de persones reclamen l’alliberament dels líders d’ANC i Òmnium Cultural en l’aniversari de la protesta que va desencadenar el seu empresonament.

Imatge de la concentració a les portes de la conselleria d'Economia de Catalunya
Imatge de la concentració a les portes de la conselleria d'Economia de Catalunya / Quique Garcia (Efe)

Milers de persones s’han concentrat a Barcelona davant de la seu de la Conselleria d'Economia en una mobilització convocada per les organitzacions independentistes Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Commemoraven el primer aniversari de la protesta d'ara fa just un any, quan milers  manifestants es van concentrar davant de la mateixa conselleria i d'altres dependències de la Generalitat de Catalunya que en eixe moment estaven sent objecte de registres policials que tenien la intenció d'avortar l'organització del referèndum de l'1 d'octubre.  

Aquella concentració va servir de base per a l'empresonament preventiu del líders d’aquestes associacions, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a qui el Tribunal Suprem culpa d’instigar la protesta i acusa de sedició i rebel·lió. Durant la vesprada d'aquest dijous, milers de simpatitzants han reclamat la seua llibertat.

Precisament, els líders d’ANC i Òmnium Cultural han enviat una carta des de la presó  en la qual demanen l’arxiu de la causa perquè consideren que és “l’única eixida justa” i han advertit que “tard o d'hora, les seues mentides i injustícies [del Tribunal Suprem] cauran”.

En el text, que s’ha llegit durant la protesta, els activistes han apel·lat als manifestants perquè els ajuden a defensar el caràcter pacífic de la concentració de fa un any, on “no hi va haver violència” i, en conseqüència, “no hi ha delicte”. En la missiva també acusen els jutges i fiscals d’obviar aquesta realitat i de mentir per a mantindre’ls tancats a la presó “i silenciar-vos a vosaltres”.

Amb tot, Sànchez i Cuixart han fet una crida a la protesta pacífica dels manifestants perquè no deixen que “la ràbia els contamine” ni que “les seues mentides ens atrapen i ens embruten”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha qualificat d’indecent "la causa contra els activistes, els quals considera “homes de pau” que han sigut víctimes d’una “farsa judicial organitzada des dels poders estatals”. 

Torra demana la dimissió del president del CGPJ

Unes hores abans, en una declaració institucional prèvia a aquestes declaracions, Torra ha demanat la dimissió del president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, per la divulgació en diversos mitjans d’uns correus corporatius de magistrats que comparaven la situació de Catalunya amb el nazisme i es mostren obertament crítics amb els responsables del govern català. 

Torra considera això una mostra de la “falta d’independència d’un ampli sector del poder judicial espanyol” i  ha demanat una investigació per a depurar les possibles responsabilitats penals dels autors. 

Des de Salzburg, on participa en una cimera de caps d’estat i de govern europeus, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha respost a Torra amb una nova defensa de la independència i la imparcialitat de la judicatura.

També et pot interessar

stats