L'exdirector financer de l'IVAM: "Jo no sabia ni qui era Gerardo Rueda"

Juan Carlos Lledó culpa Císcar i manté en el judici que "la seua única labor era donar el vistiplau a les factures"

L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern, Consuelo Císcar, en un moment del juí
L'exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern, Consuelo Ciscar, en un moment del judici / Efe

L'exdirector financer de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), Juan Carlos Lledó, ha assegurat aquest dimecres que la seua funció en el museu era exclusivament administrativa, que ignora "tot sobre els processos artístics" i que "no sabia ni qui era Gerardo Rueda".

Lledó ha fet aquestes declaracions en resposta a la fiscal del judici per la segona peça del conegut com a cas IVAM, per la suposada adquisició d'obra falsa de l'escultor madrileny Gerardo Rueda, que afronta aquest dimecres la seua segona jornada a l'Audiència Provincial de València.

Sobre que el va ser mà dreta de Consuelo Ciscar en l'IVAM pesen acusacions de prevaricació administrativa, falsedat documental i malversació de cabals públics en la seua modalitat agreujada.

Com Consuelo Ciscar, Lledó ja va ser condemnat l'estiu passat a un any de presó per haver comés prevaricació i malversació de cabals públics en utilitzar els recursos del museu per a afavorir la carrera artística com a escultor del fill de Ciscar i de l'exconseller del govern valencià condemnat diverses vegades per corrupció Rafael Blasco (PP), Rafael Blasco Císcar, conegut artísticament com a Rablaci.

"Jo veia el contracte ja realitzat, quan es passava a la signatura a la directora, la meua única labor era quan es donava el vistiplau a les factures, s'emetia un document de pagament que signava la directora. La facultat per a ordenar els pagaments corresponia a la directora. L'òrgan de contractació era la directora gerent, i no hi cabia cap delegació", ha assegurat Lledó en al·lusió a Ciscar.

"La llei diu que l'IVAM se sotmet a dret privat, era indubtable que era així en aquella època, i per tant la compra d'obres d'art seria un contracte de subministrament, negociat sense publicitat, perquè en els contractes artístics no existeix concurrència i normalment no es negocia el preu", ha agregat l'exresponsable financer de l'IVAM, qui posteriorment ha aclarit que el 2007 es va modificar la llei de contractes, "i la Intervenció es va manifestar en sentit diferent".

Sobre la negociació dels preus de les peces que el museu va comprar al fill de Rueda, ha negat haver participat en cap reunió. "La competència era de la directora gerent", ha insistit.

Preguntat per la fiscal sobre si va sol·licitar un certificat d'autenticitat de les obres de Gerardo Rueda, Lledó ha contestat: "Quan es compra obra d'art, sobretot en aquella època, mai es demanava certificat d'autenticitat. Entre altres coses perquè es pagava una vegada rebuda l'obra, i mai s'ha produït una reclamació. A més, si el venedor és l'hereu universal de l'artista, la presumpció de legalitat és completa".

"No sé si podien ser falses –les obres–, per a això està el departament de conservació, que va certificar tot com a obra de Gerardo Rueda. No es diu en un sol correu en 10 anys que l'obra puga no ser de Rueda", ha conclòs.

A preguntes del seu advocat, Lledó ha insistit que la Sindicatura de Comptes no va fer cap objecció als contractes de compravenda de l'obra de l'escultor madrileny, i que ell no va iniciar expedient, ni va emetre informe, ni va rebre cap indicació sobre aquest tema.

"No tenia ni idea de les cotitzacions de les obres, de les còpies pre o postmortem. A mi no em va semblar ni car ni barat, però entre el 2005 i el 2010 les obres donades per José Luis Rueda van ser valorades, a efectes patrimonials, en 5,1 milions d'euros per experts de la Universitat Complutense. En aquell moment pensem que es va fer un bon negoci jurídic, perquè l'IVAM havia gastat 3,4 milions".

Ha subratllat, a més, que el procés de la compra de les peces de Rueda va ser idèntic al de moltes altres i que va ser conegut "i es va publicar en premsa", i "ningú va dir res fins al 2015".

Per a Juan Carlos Lledó la fiscal reclama cinc anys i mig de presó i una multa de 63.000 euros, i en concepte de responsabilitat civil, la Fiscalia Anticorrupció reclama als tres acusats (Consuelo Ciscar, Lledó i José Luis Rueda) una indemnització de 3.456.876 euros, que hauran d'abonar de manera solidària i conjunta.

El judici continuarà demà amb la declaració del fill adoptiu de Gerardo Rueda, José Luis Rueda, que respondrà a les preguntes del fiscal i dels lletrats de les defenses.

També et pot interessar

stats