L'eixida de Joan Carles I tensa més la coalició PSOE-Unides Podem, mentre la Moncloa nega una fugida

El parador de l'emèrit continua sense aclarir-se i el Suprem descarta aplicar-li mesures cautelars perquè no està imputat.

El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge d'arxiu
El rei emèrit, Joan Carles I, en una imatge d'arxiu

La marxa d'Espanya del rei emèrit, Joan Carles I, segueix alçant polseguera entre el PSOE i Unides Podem, socis en l'executiu espanyol. Tot i governar en coalició, les dues formacions han expressat públicament les diferències que tenen respecte de la gestió de l'eixida del monarca. Els de Pablo Iglesias consideren els fets “indignants”, en contraposició amb la ferma defensa que estan fent els socialistes de la monarquia constitucional.

Aquest dimecres ha continuat l'encreuament de missatges entre els socis. Davant les qualificacions de ׅ“fugida” per part dels membres d'Unides Podem davant la maniobra del pare de Felip VI, la vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo, ha matisat que Joan Carles de Borbó “no fuig de res, perquè no està immers en cap causa”. L'eixida del monarca coincideix, però, amb la investigació que està duent a terme la Fiscalia del Tribunal Suprem, que ha de determinar si va tindre alguna responsabilitat penal pel presumpte cobrament de comissions il·legals en la construcció de l'AVE a la Meca.

Davant les crítiques d'Unides Podem, Calvo ha aclarit que la marxa de Joan Carles no vol dir que no estiga a disposició de la justícia si se'l requereix. Pero els ministres de la formació liderada per Pablo Iglesias insisteixen que la imatge de la monarquia s'ha vist afectada. L'última a pronunciar-se ha sigut la ministra de Treball, Yolanda Díaz, per a qui l'eixida de l'anterior cap de l'Estat deixa “una imatge molt roïna” per al país.

Des de diversos sectors d'Unides Podem ha ressorgit amb força el debat entre monarquia o república i la reclamació d'un referèndum per a triar el model d'Estat. Però els socialistes taquen files al costat de la Corona i situen aquest debat en el si dels partits polítics.

L'oposició, encapçalada pel Partit Popular, ha aprofitat la divisió del PSOE i Unides Podem entorn d'aquest tema per a acusar el govern espanyol de duplicitat d'opinions: “Per un costat sostenen que donen suport al rei, mentre que, per l'altre, ataquen la institució”, ha criticat el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos. Ciutadans, per la seua banda, continua exigint a Sánchez que desautoritze el seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, pels qualificatius dirigits al monarca emèrit.

En paral·lel a la controvèrsia política, el Tribunal Suprem ha rebutjat la petició de l'entitat catalana Òmnium Cultural de prendre mesures cautelars sobre el rei Joan Carles perquè el sistema processal no permet fer aquest tipus de passos quan la persona no té la condició d'investigat (abans denominat imputat).

Mentrestant, la Zarzuela i la Moncloa guarden silenci sobre l'operació i a hores d'ara continua l'enigma respecte al parador de Joan Carles I, dos dies després que haja abandonat Espanya. Davant la hipòtesi de diversos mitjans de comunicació que estiga en el complex turístic de luxe Casa de Campo, a La Romana (República Dominicana), el propietari i amic íntim del monarca, l'empresari d'origen cubà José Fanjul, ha reconegut no tindre coneixement dels seus plans malgrat haver parlat amb ell aquests últims dies.

Portugal, d'altra banda, era una opció que han desmentit fonts oficials. Les especulacions continuen, el govern espanyol manté silenci i no hi ha confirmacions oficials d’on podria haver-se instal·lat després de la “meditada decisió” d’abandonar Espanya perquè els escàndols sobre presumptes actes il·lícits no perjudiquen la monarquia.

També et pot interessar

stats