L'Ajuntament de València dona llum verda a provar el pròxim abril la jornada laboral de quatre dies

És el segon intent de portar avant aquesta mesura

Ple de l'Ajuntament de València d'aquest divendres / À Punt NTC

La jornada laboral de quatre dies és un tema de debat en diversos països. A la Comunitat Valenciana alguna empresa tecnològica l'ha posada en marxa, a pesar de ser una mesura que encara planteja més dubtes que certeses. L'Ajuntament de València, en tot cas, vol provar-la i de fet el ple extraordinari d'aquest divendres ha donat llum verda, amb els vots a favor de l'equip de govern conegut com del Rialto, a les festes de caràcter local que s'inclouran en el calendari laboral del 2023 a la ciutat i a la setmana laboral de quatre dies. La prova serà el pròxim mes d'abril.

Aquest acord inclou declarar festiu el 24 d'abril en traslladar a aquest dia la festivitat del 22 de gener, dia de Sant Vicent Màrtir, que cau diumenge, i també la setmana laboral de quatre dies proposada per l'alcalde, Joan Ribó (Compromís), a manera de prova. Amb el trasllat del 22 de gener al 24 d'abril, a la capital valenciana hi haurà quatre dilluns festius seguits: el Dilluns de Pasqua (10 d'abril), Sant Vicent Ferrer (17 d'abril), el 24 d'abril, i el Dia del Treball (1 de maig). Ribó ha remarcat que "és una experiència. L’Ajuntament en cap moment vol agafar una competència que correspon a empresaris i sindicats i gestionar-ho legalment des de l'Estat. És important per veure molts aspectes de la ciutat i com es poden modificar: és l'únic objectiu”.

El d'aquest divendres ha sigut el segon intent d'aprovar la mesura. En el ple de la setmana passada, l'ordinari de novembre, la corporació municipal va rebutjar la iniciativa amb el no de l'oposició –PP, Cs i Vox–. Llavors va tindre 11 vots a favor –de Compromís i el PSPV– i 16 –de l'oposició–. I és que, malgrat la majoria de Compromís i PSPV en el consistori, el plantejament del govern del Rialto no va tirar avant la setmana passada per l'absència de sis regidors de l'executiu durant la votació.

El PP qualifica la mesura de pantomima

En el PP, Santiago Ballester ha assegurat que "no existeix consens" entorn del trasllat del festiu de Sant Vicent Màrtir a l'abril, sobretot entre "les principals federacions festives i els comerços". "Això és un experiment, una pantomima", ha exposat Ballester, com també ha fet abans del ple la portaveu d'aquest grup, María José Catalá. Aquesta formació ha considerat que "els més perjudicats" amb la setmana laboral de quatre dies seran els comerciants, atés que "els repercutirà en la facturació".

Per la seua banda, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha expressat "malestar i indignació davant de la falta de responsabilitat i d'ètica política" de l'executiu local, "per no voler assumir que fora rebutjada la seua proposta en el passat ple per estar absents a l'hora de votar sis regidors de l'equip de govern".

Alguns agents socials i econòmics no estan convençuts

El govern té fins a l'abril per a involucrar tots els agents socials i econòmics de la capital. Rafael Torres, president de Confecomerç CV, declara que “pel que fa al nostre sector, no volem entrar en aquest debat. En el nostre cas tenim una plantilla de menys de quatre treballadors, i és absolutament inviable tan sols pensar a aplicar la mesura, per totes les implicacions de sous, seguretat social, o els torns”, afirma.

En el cas de Borja Ávila, gerent d’un comerç del sector tèxtil, té tres botigues de roba i tan sols 10 persones que treballen. Subratlla que “el que pretenem és obrir més dies. Sobretot el personal de botiga no es pot permetre passar de 40 hores a 32, ni nosaltres tampoc podem pagar una jornada de 40 i que en treballen 32”.

D’altra banda, ja hi ha iniciatives, com la de la Immobiliària Percent, que han pogut tirar avant amb la setmana de quatre dies. Segons la responsable d’agents venedors de Percent, Isabel Roldán, “la idea em pareix genial, ja que s’aprofita millor el temps, som més productius i venim més contents a treballar”, ha opinat.

També et pot interessar

stats