L’Ajuntament d’Alacant cancel·la el deute de 18,9 milions pendent amb els bancs
L'oposició d'esquerres crítica que la decisió s'ha pres sense consultar els grups i impedirà destinar els diners a polítiques d'ajuda i estímul.
La Junta de Govern de l’Ajuntament d’Alacant ha aprovat la tercera modificació de crèdit dels pressupostos, que contempla la cancel·lació de la totalitat del deute amb les entitats de crèdit. La decisió suposa que, després d’amortitzar els 18,9 milions pendents amb els bancs, Alacant tindrà “deute zero” i per tant deixa d’estar sotmesa a la Llei d’estabilitat pressupostària.
“L’Ajuntament podrà tindre més llibertat per a usar el seu romanent de tresoreria, que ara estava condicionat a destinar una part dels diners a amortitzar operacions creditícies”, s’ha indicat des del consistori.
En un comunicat l’Ajuntament assegura que la decisió s’ha vist espentada per “la determinació” del govern central “de disposar dels romanents de tresoreria de tots els municipis, que en el cas d’Alacant supera els 40 milions d’euros”; una intenció que segons l’ajuntament s’ha traslladat “de manera no oficial ni consensuada” a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.
La decisió encara haurà de ser aprovada en Comissió d’Hisenda; previsiblement en el ple ordinari del pròxim 30 de juliol.
A més de deixar a zero el deute municipal la nova modificació del crèdit contempla un partida de més de 700.000 euros per a fer costat al turisme i el comerç de la ciutat d’Alacant, a través de diverses ajudes i campanyes de promoció per a rellançar l’activitat econòmica castigada per la Covid-19.
L'oposició critica la “barcalada”
Els tres partits del bloc d'esquerres de l'ajuntament han criticat durament la decisió per no haver consultat als grups municipals. El portaveu socialista, Paco Sanguino, ho considera “un acte aprofitat més” de l'alcalde, Luis Barcala, i l'acusa d'haver preferit liquidar el deute “abans que ajudar centenars de famílies” afectades per la pandèmia.
Xavier López, d'Unides Podem, i Natxo Bellido, de Compromís, han coincidit a qualificar la decisió de “barcalada”, per haver-se pres “en calent” i sense reunir la junta de portaveus. Al seu parer, s'hauria d'haver esperat a veure les decisions del govern central. “Amb enrabiades no es governa”, ha dit Bellido.