L'Advocacia de la Generalitat insta Madrid a respectar la continuïtat del transvasament Tajo-Segura

L’informe desmunta els arguments amb els quals es pretén canviar ara la disposició sobre cabals ecològics recollida en el projecte de decret llei

Un tram del transvasament Tajo-Segura
Un tram del transvasament Tajo-Segura / Unió de Llauradors

L'Advocacia General de la Generalitat ha elaborat, a petició del Consell, un informe que serveix com a base jurídica per a instar el govern espanyol a respectar el projecte de reial decret en els mateixos termes en què va ser aprovat pel Consell Nacional de l'Aigua, el 29 de novembre, i que garanteixen la continuïtat del transvasament Tajo-Segura.

L'informe desmunta els arguments esgrimits per a tractar de justificar un canvi d'última hora en relació amb els criteris per a fixar els cabals ecològics, sobre els quals el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, apel·la a una sèrie de sentències del Tribunal Suprem. 

L'Advocacia de la Generalitat conclou que en cap moment el Suprem es pronuncia sobre l'augment dels cabals ecològics, sinó que únicament assenyala que cal fixar-los. A més, indica que a l'hora d'establir-los cal tindre en compte una sèrie de variables, no sols ecològiques, sinó també socioeconòmiques.

En aquest sentit, recorda que la disposició novena del projecte de reial decret estableix que “si amb les mesures aplicades es compleixen els objectius ambientals fixats per a aquestes masses d'aigua, no serà necessari aplicar els escalons previstos en el pla hidrològic partir de l'1 de gener del 2026”, que no serà necessari incrementar els cabals ecològics al seu pas per Aranjuez, “la qual cosa garanteix l'arribada de l'aigua procedent del Tajo fins a la conca del Segura”, recorda l’Advocacia.

Canvi del sentit del vot

Els representants del Consell que van assistir a la reunió del Consell Nacional de l'Aigua, la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, i el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, han elaborat un informe explicatiu en el qual adverteixen que canviaran el sentit del seu vot sobre el pla del Tajo si finalment es du a terme una modificació dels pactes.

També et pot interessar

stats