L’adeu de Marzà, primer canvi en el Consell a l’espera d’una remodelació més àmplia

El president Puig medita relleus en conselleries socialistes 

El conseller d'Educació Vicent Marzà durant la roda de premsa en què ha anunciat la seua dimissió
El conseller d'Educació Vicent Marzà durant la roda de premsa en què ha anunciat la dimissió / Rober Solsona

La marxa de Vicent Marzà de la conselleria d’Educació, Cultura i Esports per a dedicar-se al seu partit, Més Compromís, és el primer dels canvis que es preveuen en el Consell, a l’espera d’una remodelació àmplia i que afectaria les conselleries socialistes. La seua substituta serà la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, que és la persona escollida per Més Compromís i ratificada per l’executiva de Compromís per a encapçalar aquesta conselleria fins al final de legislatura. Serà la proposta que la coalició traslladarà a Puig, que és qui ha de nomenar-la.

El president de la Generalitat medita des de la setmana passada realitzar canvis coincidint amb el relleu del síndic del PSPV, Manolo Mata, que podrien afectar a conselleries com Sanitat, Hisenda i Innovació.

De fet, la vicepresidenta i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha descartat aquest dimecres canvis entre els consellers elegits per la coalició. Oltra ha dit que traslladaria la proposta a Puig, i que serà el cap del Consell qui decidirà si fa la remodelació “en una o dues fases”.

Puig ha reiterat aquest dimecres que no té "cap urgència" d'anunciar els canvis "més enllà d'abans del pròxim ple de les Corts", que tindrà lloc el dimecres 18 i el i dijous 19. "Abans de l'acció ha d'haver-hi reflexió", ha il·lustrat, i ha explicat que durant aquesta setmana volia centrar-se en la "capacitat de diàleg".

Els canvis planegen sobre la Conselleria de Sanitat Universal, d'Ana Barceló; la d'Innovació, de Carolina Pascual, i la d'Hisenda, de Vicent Soler. El buit de Manolo Mata en la junta de síndics l'ha omplit Carmen Martínez. L'alcaldessa de Quart de Poblet n'és el relleu natural per ser la portaveu adjunta socialista, però falta saber si el canvi serà o no provisional, ja que Barceló sona també com a substituta. En el cas que la substituta de Mata fora l'actual consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, el moviment s’interpretaria com la voluntat del president Puig de guanyar pes a Alacant, un territori clau en les pròximes eleccions autonòmiques. Per aquest motiu, també s’especula que Barceló ocupe la cartera d'Innovació, amb la seu en aquesta ciutat. Això afectaria Carolina Pascual, actual titular d’aquesta conselleria.

La consellera d'Universitats, Carolina Pascual, ha assegurat aquest dimecres estar "tranquil·la" davant la remodelació del govern valencià que té pendent d'anunciar Puig, i la possibilitat que ella siga una de les baixes. "Estaré ací fins que el president ho considere (...). En realitat, tots estem de pas: si no serà abans, serà després", ha declarat.

Un altre canvi que es contempla en les travesses és el del conseller d'Hisenda, Vicent Soler, que deixaria la Conselleria d'Hisenda als seus 72 anys, després d'haver aconseguit traure set pressupostos del Botànic i en plena reivindicació de la reforma del model de finançament.

També et pot interessar

stats