La jutgessa posposa la declaració de la parella d'Ayuso fins al 24 de juny

La decisió ve motivada per absències d'altres investigats en esta causa oberta per presumpte frau fiscal i s'ha pactat entre les parts

Expectació mediàtica en els jutjats de la Plaza de Castilla a Madrid, este dilluns
Expectació mediàtica en els jutjats de la Plaza de Castilla a Madrid, este dilluns / Europa Press

La jutgessa que investiga per presumpte frau a Hisenda l'empresari Alberto González Amador, nóvio de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha posposat la declaració per al pròxim 24 de juny, data en què preveu interrogar els cinc imputats en la causa. Segons han informat fonts jurídiques, la titular del jutjat d'instrucció número 19 de Madrid, Inmaculada Iglesias Sánchez, ha decidit endarrerir la citació vora un mes perquè un segon investigat també cridat este dilluns no anava a comparéixer, cosa que tampoc anava a fer un altre dels citats per a demà, dimarts.

Totes les parts presents —acusacions i defenses— han estat d'acord del canvi en el calendari, han precisat les fonts. Des de Més Madrid, que junt amb el PSOE exerceix l'acusació popular, han avançat que el motiu del retard pot ser arribar a un acord abans d'eixe dia.

González Amador ha arribat als jutjats de Plaza de Castilla sense que el detectara la premsa i ha entrat d'incògnit en el tribunal on estava citat. En eixir anava al costat d'un dels advocats i se l'ha vist canviat d'aparença, amb els cabells molt curts i sense barba. Alguns testimonis asseguren que s'ha posat una perruca grisa dins d'un ascensor perquè no el reconegueren els mitjans de comunicació.

La justícia els investiga a ell i a altres quatre persones per "la possible existència d'indicis" de dos delictes contra la Hisenda pública, per defraudar suposadament 350.951 euros en els exercicis fiscals corresponents a 2020 i 2021. També els imputa un altre delicte de falsedat documental per factures que no es corresponien amb els serveis prestats, presumptament aportades per a reduir la quota tributària a pagar.

La magistrada Iglesias tenia previst prendre declaració este dilluns a González Amador i a Maximiliano N. Este segon home, segons recull en l'acta en la qual va incoar diligències, és un empresari que presumptament hauria confeccionat dos factures falses —les de més valor entre les investigades— per a la parella d'Ayuso: una de 620.000 euros a nom d'una firma mexicana, el 2020, i una altra de 922.585 emesa en 2021 per una societat amb seu a Costa d'Ivori.

El 5 de març, la Fiscalia va presentar una denúncia en els jutjats contra González Amador i quatre empresaris en detectar uns moviments sospitosos de les societats propietat del company sentimental de la presidenta madrilenya -que ha vist en esta causa una campanya en contra seua—, per a enriquir-se durant la pandèmia de la covid-19. El jutjat va admetre-la a tràmit i després la magistrada va apreciar una "possible existència d'indicis" de dos delictes contra les arques públiques per defraudar suposadament 350.951 euros entre 2020 i 2021 i d'un tercer de falsedat documental per factures que no es corresponien amb els serveis prestats, presumptament aportades per a reduir la quota tributària a pagar.

La investigació de la Fiscalia, que ara dirigeix la titular del jutjat d'instrucció número 19 i que té com a origen un informe previ de l'Agència Tributària sobre l'empresa Maxwell Cremona —de la qual González Amador n'era administrador únic—, apunta també al fet que els altres quatre imputats haurien col·laborat girant factures.

En un primer moment, la parella d'Ayuso es va mostrar disposat a reconéixer els fets a canvi d'arribar a un acord amb el ministeri públic pel qual es reduïra l'eventual condemna després de pagar una multa, segons les converses entre el seu advocat, Carlos Neira, i el fiscal. El 2 de febrer el lletrat va enviar a la Fiscalia un document de huit pàgines titulat "Proposta de conformitat penal" en el qual comunicava que González Amador "accepta íntegrament" la comissió de dos delictes i proposava assumir una pena de huit mesos de presó i abonar uns 525.000 euros.

Poc més d'un mes després, i davant informacions que apuntaven al fet que el pacte l'havia oferit el fiscal i no González Amador, la Fiscalia de Madrid va emetre un comunicat amb "aclariments" sobre el cas. Aquell escrit ha acabat desembocant en una altra causa penal, en la qual l'empresari ha fet un gir de 180 graus i s'ha convertit en acusació després de presentar una querella contra dos fiscals per presumpta revelació de secrets.

També et pot interessar

stats