La jutgessa alça part del secret del cas Assut, cinc anys després d'iniciar-se la investigació

Hi ha cinquanta investigats, entre els quals hi ha l’exsubdelegat del govern central, Rafael Rubio, i l’exvicealcalde de València, Alfonso Grau 

L\'Ajuntament de València es personarà en la causa per l\'operació Assut
L'Ajuntament de València es personarà en la causa per l'operació Assut / À Punt NTC

La titular del jutjat d'instrucció número 13 de València ha acordat l'alçament de part del secret del cas Assut, una causa en què s'investiguen els delictes de tràfic d'influències, prevaricació, suborn, falsedat documental, blanqueig de capitals, associació il·lícita i organització criminal, i en la qual figuren com a investigades cinquanta persones i se cita en la mateixa condició a altres huit més per a la primera setmana de maig.

Entre els investigats estan l'exvicealcalde de València amb el PP i mà dreta de Rita Barberà, Alfonso Grau; el cunyat de l'exalcaldessa i advocat, José María Corbín, i la seua família; l'exregidor socialista i exsubdelegat del govern central, Rafael Rubio; qui va ser cap dels serveis jurídics de Divalterra José Luis Vera; l'exalcaldessa de Xixona Rosa María Verdú i un exregidor; l'exresponsable de les Finances del PSPV, José María Catalunya, i empresaris com Jaime Febrer.

En la causa s'investiguen presumptes comissions a canvi d'adjudicacions d'obra pública de l'Ajuntament de la capital valenciana per empreses adjudicatàries que haurien fet factures suposadament fictícies.

El cas va començar el 2017, però no va ser fins dos anys més tard, a l'abril del 2019, quan es van fer les primeres detencions: les dels advocats José María Corbín i Diego Elum. En una segona fase, al maig de l'any passat, la jutgessa va ordenar la detenció de Grau, Rubio i Vera, tots ells ja en llibertat. A l'exsubdelegat del govern espanyol i a l'exresponsable de finances socialista el PSOE els va suspendre de militància i els va obrir expedient.

La magistrada ha acordat l'alçament parcial del secret, atés que considera que ja s'han fet les diligències necessàries en la instrucció sense que haja pogut resultar perjudicada.

Amb tot, continuaran estant sota secret les peces 2, 3, 4, 5 i 6, així com tota la documentació intervinguda en suports i dispositius d'emmagatzematge massiu d'informació, en suports informàtics, telemàtics i de telefonia mòbil, és a dir, tota la documentació que no va quedar confiscada en el registre en suport de paper i que va ser objecte de registre al maig de fa un any. També, determinats folis de diferents toms de la peça principal.

En aquest cas, la magistrada justifica el secret parcial en relació amb aquestes actuacions perquè una part ha de ser objecte de comprovació i investigació per la Policia Judicial i en una altra part que afecta la causa principal perquè s'estan fent "diligències essencials la publicitat de les quals perjudicaria de manera molt greu la bona fi de la instrucció".

La instructura ha citat des del 26 d'abril i en dies successius, en grups de huit a deu investigats a través de la seua representació, per a fer-los l'entrega de la causa en suport informàtic, i en altres dues jornades més a principis de maig altres huit investigats, entre ells empresaris, la imputació dels quals ha quedat diferida fins hui precisament per raó del secret de sumari.

També et pot interessar

stats