El jutge que havia de redactar la decisió sobre Zaplana renuncia abans del juí

Al magistrat el van investigar per suborn a petició d’un dels advocats defensors en el cas Erial

Zaplana arribant a la Ciutat de la Justícia pel cas Erial
Zaplana arriba a la Ciutat de la Justícia, pel cas Erial / À Punt NTC

El magistrat de l'Audiència de València José Manuel Megía Carmona, que va ser designat com a ponent i, per tant, seria qui redactaria la sentència del cas Erial, ha anunciat que s'absté davant del tribunal que el jutjarà. En el cas Erial, on està processat l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, s’investiga el suposat pagament de les comissions rebudes per les adjudicacions del servei de la ITV i el Pla Eòlic Valencià. 

En un pronunciament datat aquest dijous, Megía Carmona ha presentat la seua abstenció davant del tribunal de la secció quarta de l'Audiència Provincial, sense que conste cap justificació sobre la decisió.

El passat 16 de febrer, un dels advocats defensors en el cas Erial, el penalista Vicente Grima, va qüestionar el magistrat perquè ell mateix el va denunciar per un suposat delicte de suborn el 1996, en un procés que finalment va quedar arxivat per falta d'indicis. Segons van informar fonts judicials, Grima va remetre un escrit per a preguntar si era correcta la designació de José Manuel Megía Carmona com a ponent. 

El motiu d'aquella denúncia va ser que el lletrat va assegurar haver sigut pressionat per una persona que parlava en nom del jutge perquè acceptara diners a canvi d'una rebaixa de pena per a un dels seus defensats. En l'escrit remés a la sala, el lletrat feia referència als "antecedents d'abstenció" del magistrat en casos en què ell intervenia, motiu pel qual preguntava si la seua recent designació en la causa contra Zaplana —en la qual Grima defensa el nebot de Juan Cotino— es devia a un error. En una diligència d'ordenació, la secretaria de la sala va respondre al lletrat que la designació de Megía havia sigut dins del repartiment de causes especials ja previst.

El mes d'octubre passat, l'Audiència de València va ratificar la instrucció del cas Erial i l'acte d'obertura de juí oral pel possible cobrament de comissions derivades de les concessions d'ITV i parcs eòlics a la Comunitat Valenciana. Estan investigades vint persones, entre elles els expresidents de la Generalitat Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, i la família Cotino, a més de col·laboradors de l’expresident i altres empresaris.

També et pot interessar

stats