Juristes Valencians es conjura per a recuperar el dret civil valencià en les pròximes setmanes

Puig considera una "anomalia" que el dret civil valencià no estiga integrat com els altres drets de caràcter històric, com Catalunya o Aragó, i afirma que "no té cap sentit aquesta discriminació"

Junta directiva de l'Associació de Juristes Valencians
Junta directiva de l'Associació de Juristes Valencians / À Punt NTC

La junta directiva de l'Associació de Juristes Valencians celebra aquest dimecres una sessió extraordinària convocada d'urgència per a valorar la no inclusió en l'acord de reforma constitucional, de l'esmena que possibilita la recuperació efectiva de la competència perquè la Comunitat Valenciana puga legislar en matèria civil.

En aquesta junta volen traslladar un missatge "d'unitat i persistència" en la reivindicació en el si de l'associació extensible al conjunt del municipalisme, institucions i societat civil valenciana organitzada que, de manera reiterada, han reclamat la restitució del senyal d'identitat més originària i privativa del nostre poble.

El president de Juristes Valencians, José Ramón Chirivella, ha reclamat una vertadera implicació del president de la Generalitat perquè "no és admissible que Puig propose una reforma profunda de la carta magna i arracone la que han proposat les institucions democràtiques valencianes".

Precisament, Ximo Puig ha dit aquest dimecres que "és una anomalia que el dret civil valencià no estiga integrat com la resta de drets de caràcter històric". Per al cap del Consell, no s'entén com poden estar el d'altres comunitats autònomes "i no el mateix dret foral que té les mateixes circumstàncies històriques que uns altres, com Catalunya o Aragó. No té cap sentit aquesta discriminació cap a la Comunitat Valenciana".

Puig ha lamentat que igual que passa amb el finançament, mai és el moment. "En algun moment caldrà superar les anomalies que hi ha a l'estat espanyol".

Chirivella també ha exigit més determinació al líder de l'oposició, Carlos Mazón, i a la síndica popular a les Corts María José Catalá, respecte a Alberto Núñez Feijóo.

Finalment, ha recordat que Compromís i Podem tenen marge per a pressionar a Madrid el govern de coalició, perquè ambdós partits es van comprometre en l'acord del Botànic "a promoure la reforma constitucional per a recuperar la nostra capacitat legislativa civil, i el PSOE ha de complir ara els seus compromisos".

També et pot interessar

stats