La Junta Electoral ordena suspendre els tuits de la Generalitat sobre els seus assoliments

Considera que incompleixen l’article 50.2 de la llei electoral i d’una instrucció de la mateixa Junta

Palau de la Generalitat
Palau de la Generalitat / J.A.Calahorro (GVA)

La Junta Electoral de la Comunitat Valenciana ha ordenat aquest dimecres suspendre els tuits a través del compte oficial de la Generalitat sobre assoliments o promeses fins que s'hagen celebrat les eleccions autonòmiques. I en referència al bo de la cistella de la compra, en concret, indica que ha de limitar-se a informar sobre com i qui pot accedir, sense valoracions.

La junta s’ha pronunciat així després dels expedients tramitats a conseqüència de les queixes-reclamacions traslladades per la Junta Electoral de Castelló i del representant del PP contra el Consell de la Generalitat per incompliment de l'article 50.2 de la Llei electoral i de la instrucció de la Junta Electoral Central 2/2011, de 24 de març.

El PP va considerar que en dues publicacions de Twitter d'abril s'aprecia "un clar biaix de propaganda política en divulgar una rebaixa d'impostos com a assoliment de l'actuació del Consell", cosa que contradiria l'article 6.9 de la Llei de publicitat institucional de la Generalitat.

Per això, va sol·licitar la retirada de tots els tuits i comunicats de la web oficial "abstenint-se" de tornar a difondre assoliments o promeses fins que passen les eleccions del 28 de maig. També la retirada immediata de les publicacions en els comptes oficials de la Generalitat en Twitter i del president de la Generalitat en Facebook que suposen una "campanya no permesa als poders públics" amb motiu de les pròximes eleccions.

La Junta Electoral ha estimat parcialment les sol·licituds pels missatges apareguts en el compte de Twitter de la Generalitat des del 4 d'abril i el referit a la campanya sobre el "bo cistella".

La campanya ha de limitar-se exclusivament a informar sobre com i qui pot accedir a l’esmenada ajuda, "eliminant tot element valoratiu que puga tindre connotacions electoralistes", tal com va indicar la Junta en la Resolució 32/2023, de 18 d'abril de 2023.

Quant a les declaracions del president de la Generalitat compartides a través del comte de Twitter de la Generalitat, considera que s’han de suspendre fins que se celebren les eleccions autonòmiques, així com que han de retirar-se d’aquest compte les referències a assoliments, promeses o realitzacions del Consell.

Pel que fa a la publicació en el perfil de Facebook de Ximo Puig, assenyala que com que enllaça a una adreça de la Generalitat no vulnera la llei electoral, però recorda que en el període electoral l'activitat dels candidats està subjecta a limitacions establides en la legislació electoral.

Contra la resolució de la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana pot presentar-se recurs en la Junta Electoral Central, segons l'escrit amb data 25 d'abril.

La Generalitat considera que els tuits són lícits

La Generalitat, dins del termini de contestació, va al·legar que els tuits denunciats pel PP davant la Junta Electoral de Castelló "no han reflectit" assoliments ni promeses, sinó que han informat la ciutadania sobre l'activitat de l'administració en una situació d'emergència, que és un dret de la ciutadania, per la qual cosa va demanar que s’arxivara la denúncia.

Així mateix, el director general de Relacions Informatives de la Generalitat, Pere Rostoll, va argumentar que el tuit inserit sobre el bo de la cistella de la compra "es limita a informar de l'obertura del termini de sol·licitud" del bo.

Finalment, respecte a un vídeo amb unes declaracions de Ximo Puig en la Santa Faç d'Alacant, el director general afirma que foren a preguntes dels periodistes i es limitava a informar del bo. A parer seu, són unes declaracions "neutres" sobre l'inici del període de sol·licitud i l'abast de l’ajuda. A més, reitera que el perfil personal de Ximo Puig en Facebook "no forma part" dels gestionats per cap dels departaments de la Generalitat i és particular.

També et pot interessar

stats