28M | Les al·legacions per a no participar en una mesa electoral es podran exposar de manera telemàtica

La nova gestió electrònica serà complementària a l'entrega presencial de l'imprés a la Junta Electoral de Zona

Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu
Un home deposita el vot en una mesa electoral, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

La festa de la democràcia no seria possible sense la participació de la ciutadania en les meses electorals. En les pròximes setmanes començaran les citacions per a participar-hi amb motiu de les autonòmiques i municipals del 28M, una loteria que no sempre toca en el moment vital més oportú.

L'assistència, una vegada assignada, és obligatòria, sota atribució de delicte, que pot comportar multa o fins i tot pena de presó. No obstant això, hi ha un seguit d'exempcions motivades, mèdiques, laborals i personals, per a eximir-se del deure ciutadà, que enguany seran més fàcils de justificar. El Ministeri de l'Interior ha elaborat un aplicatiu informàtic per a poder presentar telemàticament l'explicació i la documentació necessària.

La instrucció 2/2023 del 13 d'abril de la Junta Electoral Central en dona els motius: fer més “segura, ràpida i eficaç” la gestió de les “excuses” [en terminologia de la mateixa norma] de les persones escollides, davant la “particular complexitat” que revesteixen per la “quantitat i varietat de supòsits” i els “breus terminis en què s'han de resoldre”.

Els membres de les meses electorals es trien per sorteig del 29 d'abril al 3 de maig. Abans del 6 de maig es comunicarà a les persones escollides. Hi ha set dies des de la notificació per a recórrer-la a la Junta Electoral de Zona, que té cinc dies més per decidir sobre la situació.

El sistema electrònic és addicional al recurs presencial habitual, que pot executar-se a les juntes de zona, mitjançant l'imprés preceptiu amb l'exposició de motius i la documentació necessària: document d'identificació (DNI, NIE, passaport o carnet de conduir), fotocòpia del nomenament per a la mesa electoral i les proves que acrediten els motius de la renúncia. Una documentació que ara també es podrà lliurar des de l'aplicatiu d'Interior.

Cinc euros més per participar-hi

La incorporació del sistema telemàtic, que actualitza la gestió de la informació segons les noves funcionalitats de l'administració electrònica, coincideix amb un canvi més en el procés del 28M. En ple cicle inflacionista Interior també ha revisat a l'alça les dietes per l'assistència a la mesa, que augmentaran de 65 a 70 euros. Cinc euros més des de l'anterior convocatòria per a compensar la col·laboració de les tres persones que constitueixen cada taula: un, en la presidència i dos com a vocals.

També et pot interessar

stats