La Junta Electoral matisa la instrucció sobre el vot de persones amb diversitat funcional

Els responsables de les taules no podran impedir en cap cas que el vot siga introduït en l'urna.

La Junta Electoral matisa la instrucció sobre el vot de persones amb diversitat funcional
La Junta Electoral matisa la instrucció sobre el vot de persones amb diversitat funcional

La Junta Electoral Central (JEC) ha modificat la instrucció de l'11 de març que permetia als responsables de les meses electorals apuntar les dades de les persones amb diversitat funcional en el cas que sospitaren que no havien exercit el seu dret al vot amb llibertat. 

En una nova instrucció s'eliminen els termes relacionats amb la discapacitat per a no assenyalar a aquest col·lectiu. Segons la nova normativa, els membres de les taules poden fer constar la seua sospita davant qualsevol vot que consideren que no ha sigut exercit de forma “conscient, lliure i voluntària”.

Per tant, els responsables de les taules ho podran fer constar en l'acta de votació, però “en cap cas podran impedir que el vot siga introduït en l'urna”.

La Junta ha indicat que, després d'haver rebut diferents escrits, “resulta aconsellable modificar algunes de les expressions incloses” per a una millor aplicació de la norma.

El Comité d'Entitats Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) va criticar la decisió i va exigir a la JEC que l'anul·lara en considerar que “qüestionava les condicions del vot del col·lectiu”.

El Cermi considera “insuficients” les modificacions

Cermi ha assegurat que veu “insuficients” les modificacions realitzades per a garantir el vot de les persones amb diversitat funcional. Al seu judici, “entela” el mandat de la reforma que es va dur a terme en el Parlament i “no resol els dubtes” que plantejava el primer escrit.

Segons l’entitat, que es puga “alertar” que un votant no està actuant de forma voluntària, lliure i conscientment, encara que no es referisca només als discapacitats, “pertorba i entela el categòric mandat de la recent reforma electoral”. A més, assenyala que aquesta situació “dona motiu a ambigüitats i confusions negatives” per a les persones amb diversitat funcional.

Per això, el Cermi torna a demanar a la JEC que modifique la instrucció per a suprimir íntegre el paràgraf que permet aquest registre de DNI.

També et pot interessar

stats