José Martí (PSPV) sobre les ajudes al taulell: "Vull pensar que no farà falta avivar mobilitzacions, però la possibilitat està ahí"

El president de la Diputació del Castelló es mostra a favor de rebaixar les penes de malversació per a calmar el conflicte a Catalunya

El president de la Diputació de Castelló i alcalde de Suera, José Martí / À Punt NTC

"Poseu-vos en el lloc de l'altre", insistia José Martí a l'alumat de les seues classes de filosofia de batxillerat. El mateix consell el recomana als companys i enemics de l'acció política des que va aparcar l'educació secundària per l'alcaldia de Suera (Plana Baixa) i la presidència de la Diputació de Castelló, la primera del PSPV en 24 anys. Martí ha visitat la ràdio d'À Punt amb la satisfacció recent d'haver aprovat els pressupostos de la corporació. I no solament amb el suport del seu partit i dels socis de govern de Compromís, sinó també d'una formació rival, Ciutadans, tal volta amb ajuda de l'apel·lació recurrent a l'empatia i a la conciliació amb el contrari.

Són moltes les preocupacions a la corporació provincial. I entre les destacades hi ha el futur del taulell, el sector estratègic de la província. L'empresariat està encara a l'espera de les ajudes i mesures promeses directament pel president del govern espanyol per a alleujar l'increment dels preus de l'energia. El sector i el conjunt dels partits ha fet pinya, darrere del manifest Salvem el Taulell. Martí és optimista, però no tanca la porta a augmentar la pressió, en forma de protestes, perquè les promeses i anuncis no es diluïsquen en el temps. "Vull pensar que no farà falta avivar mobilitzacions. Però la nostra autonomia, quan ha fet falta, ha eixit al carrer, i és una possibilitat que està ahí", ha explicat en Les notícies del matí.

Si una baixada de penes [pel delicte de malversació] millorara la situació a Catalunya, jo hi seria partidari

El president de la Diputació de Castelló també s'ha pronunciat sobre una altra controvèrsia, en aquest cas estatal, la revisió del delicte de malversació. "Cal penalitzar-la. Cal continuar en la lluita contra la malversació i la corrupció. Però si una baixada de penes poguera redundar en una millora de la situació a Catalunya, jo hi seria partidari", ha afirmat Martí, després de destacar el treball de Pedro Sánchez per reconduir a la política la judicialització del conflicte.

Tornant de la política estatal a la provincial i local, l'alcalde de Sueras s'ha mostrat optimista per al futur dels socialistes en les pròximes eleccions municipals. Creu que s'ha treballat bé, que la crisi pandèmica ha enfortit els lligams entre la ciutadania i els i les alcaldesses —a les quals ha destacat específicament— que considera poden presentar-se amb el rostre ben alt a la província. "La realitat municipal fa que puguem enfrontar les eleccions de maig amb moltes possibilitats de renovar l'alcaldia i la Diputació. Soc optimista", ha explicat, confiat a capitalitzar en vots el treball dels i les primeres edils en cada ajuntament socialista de les comarques del nord.

No sé si la guerra contra el despoblament la guanyarem, però val la pena lluitar-la

"En les eleccions municipals es vota molt persones. Soc alcalde d'un poble [Suera] que és de dreta o de centredreta. En les generals difícilment guanya el PSOE i ja soc alcalde de fa molts anys. I pense que no és un cas excepcional. La persona en les municipals fa molt i és decisiva", ha raonat.

Per això confia també en les seues possibilitats per a revalidar l'alcaldia o continuar a la Diputació "sempre que el partit així ho decidisca". Què faria Martí en la corporació provincial. Segons diu, insistir en l'augment dels recursos i en una presència més gran de Castelló en les institucions. I perseverar en la lluita contra el despoblament. "No sé si la guerra la guanyarem, però val la pena lluitar-la. No és factible que hi continuen havent societats amb molts quilòmetres quadrats sense població", ha destacat en Les notícies del matí.

També et pot interessar

stats