Joan Ribó: "Hem accelerat la maquinària administrativa. Roig entendrà que el lloc per a la incubadora d'empreses és València"

L'alcalde de València i candidat de Compromís a revalidar l'alcaldia reivindica la continuïtat d'un govern de "progrés", però també "de coalició" per a la ciutadania, sumant suports més enllà de l'esquerra

L'alcalde de València, Joan Ribó / À Punt NTC

L'Ajuntament de València ha donat "velocitat màxima" a la maquinària administrativa per a facilitar que la incubadora d’empreses que impulsa el president de Mercadona, Juan Roig, es quede al recinte portuari. El pròxim ple de l'ajuntament aprovarà els canvis per a permetre activitats de construcció compatibles amb la protecció dels magatzems, un pas que necessitarà encara el vistiplau de la conselleria d'Urbanisme. "Espera que es resolga prompte", ha explicat a Les notícies del matí l'alcalde Joan Ribó, que s'ha mostrat convençut que després de la "invitació estranya" a Roig per a instal·lar-se a Barcelona —que atribueix a interessos electorals diferents i aliens a l'alcaldessa Ada Colau—, el president de Mercadona "entendrà que el seu lloc ideal és València; concretament, la Marina de València."

Pel que a les crítiques de Roig sobre presumptes entrebancs del consistori municipal al projecte, Ribó ha explicat que el problema es va generar en realitat el 2014 i el 2015, en l'etapa del PP, quan es van autoritzar dues normatives contradictòries, una que autoritzava les construccions a la zona de magatzems, i una altra que atorgava la màxima protecció i impedia construir.

Joan Ribó ha fet aquestes observacions en una entrevista a la ràdio d'À Punt, en què ha repassat l'actualitat municipal valenciana i també l'electoral, en el doble vessant d'alcalde i candidat de Compromís a revalidar el càrrec al consistori. Entre els temes a resoldre hi ha la finalització del camp del València Club de Futbol, després de tretze anys. Ribó ha defés les línies roges que s'han acordat amb el club per a tancar l'obra en els nous pactes signats divendres: capacitat per a 70.000 persones, condicions per a esdeveniments i garanties per al poliesportiu de Benicalap. "De cap manera volem un camp devaluat", ha subratllat l'alcalde.

De cap manera volem un camp de futbol (del València CF) devaluat

En clau electoral, Ribó ha reivindicat la continuïtat d'un nou govern "de progrés", però també "en coalició", ja que entén que el que més interessa a la ciutadania de València "és que ens equilibrem els uns als altres". Un govern municipal compartit per Compromís i el PSPV i amb "esperança" de sumar Esquerra Unida, amb la qual el partit de Ribó continua negociant. Menys possibilitats li veu a Podem, tant pel que diuen les enquestes, com pel fracàs en les negociacions prèvies, tot i la proximitat política.

Aspira a revalidar el càrrec capitalitzant el suport de la ciutadania, més enllà dels sectors progressistes: creu que "la immensa majoria" valora el treball d'aquests quatre anys. "No ens plantegem només créixer per l'esquerra, sinó a tots els nivells", ha advertit Joan Ribó, que se sent còmode amb la transversalitat política que se li atribueix. "Jo no governe només per a la gent d'esquerres. Des d'un plantejament d'esquerres, volem governar per a la majoria de la societat", ha insistit als micròfons d'À Punt.

No ens plantegem només créixer per l'esquerra, sinó a tots els nivells, perquè jo governe per al conjunt de la ciutadania

A l'esquerra municipal la veu "bé", amb capacitat per continuar proposant projectes il·lusionants per a la ciutat, en contrast amb l'alternativa que representa el PP de María José Catalá, a qui diu veure massa en clau "d'estat i de Madrid" i un poc "descentrada". "Li ho dic a Catalá, que es mareja molt, perquè té moltes faenes: Candidata a l'ajuntament, portaveu de la Generalitat, secretària general del partit i professora d'una universitat que va vendre... i, a vegades, s'embolica", ha manifestat, advertint la rival política que "València té uns problemes específics, que no podem supeditar a la baralla electoral entre Sánchez i Feijóo".

El problema del lloguer s'ha accelerat i em preocupa molt. Allò que que abans eren dificultats per a llogar un pis, ho són ara per a llogar una habitació, i això és terrible

Pel que fa a les prioritats per a la pròxima legislatura, el candidat a revalidar l'alcaldia i dirigir el govern de València ha destacat les polítiques d'habitatge i, particularment, la intervenció per a abaixar el preu del lloguer, amb més ajudes i avançant en la construcció d'habitatge, amb cessió de solars i més col·laboració publicoprivada. "El problema s'ha accelerat molt. Estic molt preocupat. Allò que abans eren dificultats per a llogar un pis, ho són ara per a llogar una habitació, i això és terrible", ha advertit Joan Ribó, que té com a referència la gestió de la ciutat de Viena, que compta amb un alt percentatge d'habitatge públic que li permet controlar el preu del mercat.

"Per a arribar ahí calen molts diners i temps", ha admés el candidat de Compromís a l'alcaldia, que apel·la a la intervenció del govern espanyol. "El govern de l'estat ha d'introduir mesures. Demanaria que acabaren de posar-se d'acord per a traure una llei clara. Nosaltres podem fer alguna cosa, però no és fàcil", ha explicat a À Punt.

També et pot interessar

stats