Jiménez Villarejo: "L'aflorament de la corrupció és signe de bona salut democràtica"

El primer fiscal anticorrupció d'Espanya demana augmentar els sistemes de control.

Carlos Jiménez Villarejo i Joan Llinares, a la Filmoteca valenciana

Carlos Jiménez Villarejo està tota la vida lluitant contra la corrupció: quan fou el primer fiscal anticorrupció nomenat per Felipe González fins a l'any 2004 (fou destituït durant la presidència d'Aznar) i després, ja jubilat, quan ha seguit denunciant el que considera una xacra de la democràcia espanyola. Ho valora com un factor de descomposició de la nostra societat, que ara està aflorant més, però que s'assenta en els anys de la Transició. Considera que hem de seguir per aquest camí, i que les últimes actuacions judicials llancen el missatge clar que qui la fa, la paga. Aquesta coincidència de múltiples casos de corrupció que estem vivint els últims dies, és una prova de bona salud democràtica. A més, destaca que "en quasi totes aquestes sentències estan implicats els partits polítics nominativament: CiU a Catalunya, PP en la Gürtel... Això vol dir que, a conseqüència de conductes delictives de membres dels partits, aquests mateixos s'han beneficiat... Hem de seguir per aquest camí, perquè la corrupció és l'enemic a batre".

Carlos Jiménez Villarejo ha fet una conferència dilluns de vesprada a la Filmoteca, invitat precisament per l'Agència Valenciana Antifrau. L'ha acompanyat el director d'aquest organisme, Joan Llinares, que ha destacat açò: "Per a eradicar la corrupció cal no acceptar pràctiques corruptes, i denunciar-ho. Per part nostra, el que hem de fer és formar funcionaris i càrrecs electes perquè no es torne a produir aquesta situació. També cal augmentar els sistemes de control i, si es produeixen, tindre els mecanismes suficients per a eradicar-ho".

Projecció de "Corrupción: el organismo nocivo"

Abans de la conferència de Villarejo, s'ha projectat el documental "Corrupción: el organismo nocivo", dirigit per Teresa Soler i Albert Sanfeliu, on es dóna veu a experts per a valorar el greu atac que es produeix en la democràcia quan hi ha situacions així. Segons Soler, "el greu descrèdit en què han caigut les institucions és destacable, la professió de polític està sota mínims, el ciutadà de peu desconfia i, quan la política s'allunya de la societat, el sistema democràtic, que és el que vertebra la convivència, cau. Si desconfiem dels nostres polítics, no anem enlloc".

També et pot interessar

stats