Isaura Navarro: "No té sentit apujar els cabals ecològics si millora la situació del riu"

La consellera d'Agricultura insisteix que el reial decret del govern espanyol sobre el Pla Hidrològic del Tajo manté "una incoherència" i aquest és l'argument damunt de la taula per al recurs davant del Suprem

La consellera Isaura Navarro, entrevistada aquest dimecres en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

La consellera d'Agricultura ha confirmat aquest dimecres en Les notícies del matí que ja s'han activat les converses entre el seu departament, Presidència i l'Advocacia de la Generalitat per a interposar un recurs davant del Tribunal Suprem contra el reial decret aprovat la vespra pel govern espanyol que fixa un cabal ecològic al riu Tajo "automàtic" i "gradual" i que, en la pràctica, retallarà el transvasament al Segura fins a 110 hectòmetres cúbics d'ací a 2027.

Entrevistada en la ràdio d'À Punt, la responsable autonòmica de Transició Ecològica ha explicat que els serveis jurídics del Consell estan estudiant el text final de la norma i ha assenyalat que, a pesar que incorpora "avanços" respecte de les dues versions anteriors, continua mantenint "una incoherència". Fonamentalment, perquè estableix un increment dels cabals "sí o sí", independentment dels resultats que isquen de les avaluacions de l'estat de les masses d'aigua. "No té sentit apujar els cabals ecològics si millora la situació del riu", ha afirmat Navarro. És per això que aquest és el principal argument que hi ha a hores d'ara damunt de la taula per a la interposició del recurs judicial contra el reial decret.

La consellera ha reconegut que ha sigut ella mateixa qui ha parlat amb la responsable del cos d'advocats públics del govern valencià i ha insistit que el primer pas és estudiar amb deteniment el contingut de la norma —pendent encara de publicar-se en el Butlletí Oficial de l'Estat— per a determinar els arguments jurídics que el sustentaran. I ha recordat que tenen un termini de dos mesos per a presentar-lo, una vegada el reculla el BOE, encara que la decisió final de fer-ho —ha remarcat— correspon al ple del Consell.

Sempre hem reivindicat que el cabal ecològic del Tajo es mesure de la manera científica i tècnica que correspon

El reial decret aprovat dimarts inclou xicotets canvis respecte de l'esborrany que va elevar el Ministeri de Transició Ecològica al Consell d'Estat per a dictamen. La consellera Navarro ha explicat que, gràcies a les "recomanacions" de l'ens consultiu, el departament liderat per Teresa Ribera ha afegit al text una qüestió "fonamental" que suposa el compromís d'establir els mecanismes perquè tots els cabals ecològics dels rius espanyols es valoren igual. "Nosaltres des de sempre hem reivindicat que el cabal ecològic del Tajo es mesure de la manera científica i tècnica que correspon, això està ja arreplegat en la disposició. I, al mateix temps, que no s'apugen els cabals ecològics si no fa falta", ha puntualitzat. Així, ha defensat que no serveix que hi haja "uns escalons que després no tenen res a veure amb la sostenibilitat del riu".

Segons ha explicat la política de Compromís, des del govern valencià estan tan preocupats per la sostenibilitat del Tajo com per la de "tots els rius" de l'Estat: "Som conscients de la situació d'emergència climàtica que tenim i de l'increment de temperatures que suposa una evaporació de les aigües, però també de la necessitat d'invertir en la depuració de les aigües de Madrid". Una qüestió que, ha destacat, "no s'estava fent" i ara l'executiu central "s'ha compromés" a impulsar.

Una sentència d'ací a tres o quatre anys no resol un problema que tenim ara mateix, el que necessitem és que s'executen totes les inversions pendents

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que també és "important" el fet que s'haja concretat com serà la comissió bilateral que proposa l'executiu estatal amb cada una de les tres autonomies afectades pel transvasament —Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia— per a fer un seguiment "amb total transparència" de les inversions promeses per a millorar l'eficiència de la infraestructura amb l'objectiu de garantir que es fan realitat. Principalment, en matèria de dessalinització i reutilització d'aigua. Segons precisava la ministra Ribera, s'hi destinaran 547 milions d'euros. "És molt important que puguem estar darrere i pressionar per al compliment de totes les fites que s'inclouen en el reial decret", ha emfatitzat.

En tot cas, Isaura Navarro ha apostat per la prudència i ha deixat clar que la millor manera d'aconseguir solucions al conflicte "és la via del diàleg". "Una sentència d'ací a tres o quatre anys no resol un problema que tenim ara mateix, perquè el que necessitem és que s'executen totes les inversions pendents", ha dit, en referència al possible recurs que interpose el Consell.

Llum verda a més del 50% dels expedients d'energies renovables

Durant l'entrevista, la consellera de Transició Ecològica s'ha referit també als projectes de les energies renovables que el govern valencià havia d'autoritzar com a tard aquest 25 de gener, data límit en el calendari per a centenars d'expedients a tot Espanya. Navarro ha remarcat que la Generalitat sí que ha complit amb els terminis i ha resolt els 107 projectes que tenia en tramitació. Segons les xifres que ha donat, més de la meitat han rebut el vistiplau en la declaració d'impacte ambiental.

També et pot interessar

stats