La investidura de Feijóo tindrà lloc el 26 i 27 de setembre

Sumar i el PSOE cediran dos dels seus diputats a ERC i Junts perquè cadascun tinga un grup parlamentari propi

Armengol, aquest dimecres
Armengol, aquest dimecres / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
23 d'agost 2023 - 11:15 Actualitzat: 23 d'agost 2023 - 18:39

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha anunciat aquest dimecres que el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo se celebrarà els dies 26 i 27 de setembre. Així dona al candidat popular, a qui el rei Felip VI va decidir encomanar-li intentar formar el pròxim govern espanyol després de la ronda de consultes, més d'un mes perquè intente aconseguir els quatre vots que necessita sumar als 172 que ja té assegurats, amb l'objectiu d'aconseguir la majoria absoluta necessària en la primera votació. En la pràctica, aquest ventall de dates esquiva les festes de Nadal en cas que cap intent d'investidura prospere en els pròxims dos mesos i calga repetir eleccions.

El ple començarà el dimarts 26 amb l'exposició per part de Feijóo del programa polític de govern amb el qual sol·licitarà la confiança de la cambra. Si no recapta els 176 suports que calen en el primer intent, que previsiblement tindrà lloc el dimecres, 27, haurà de sotmetre's a una segona votació 48 hores més tard, divendres. Aleshores l'aspirant només necessità la majoria simple per a ser elegit president, és a dir, tindre més sís que nos. Ara mateix, el líder del PP suma 178 escons en contra i cap dels grups parlamentaris que no li volen fer costat sembla tindre intenció de modificar el sentit del vot.

Armengol ha atés la petició de l'aspirant popular, que busca amarrar els quatre suports que li falten i ara tindrà pràcticament un mes per a continuar les negociacions amb els diferents partits. De fet, el PP ha anunciat, a través dels seus dirigents, que Feijóo està disposat a parlar fins i tot amb ERC i JxCat amb la meta d'engrandir el seu suport i que la investidura no resulte fallida. Com a línies roges, posa, no obstant això, les principals exigències dels partits catalans: l'amnistia i el referèndum d'autodeterminació. El motiu, diu, que no negociaran "propostes que vinguen a trencar Espanya".

De moment, el líder popular superarà un primer obstacle amb el PNB, el d'asseure's a dialogar. Després de la portada d'Andoni Ortuzar a qualsevol negociació, el portaveu en el Congrés, Aitor Esteban, s'ha mostrat disposat a una reunió per "cortesia parlamentària". Tot i això, la formació ha reiterat la seua negativa a facilitar la seua investidura si rep els vots favorables de Vox. 

Sumar i el PSOE cedeixen dos diputats a ERC i Junts perquè formen grup propi

Els grups parlamentaris del Congrés no quedaran constituïts formalment fins dilluns que ve, quan està previst que la mesa de la cambra baixa done el vistiplau a les inscripcions realitzades. Posteriorment, caldrà reunir la junta de portaveus per a organitzar com serà el debat. Sumar i el PSOE ja han avançat que cediran dos dels seus diputats a ERC i Junts perquè cadascun tinga un grup parlamentari propi, a pesar que cap dels dos compleix el requisit per a tindre'l.

Segons estableix el reglament del Congrés, en l'article 23, només es poden constituir com a grup parlamentari aquelles formacions polítiques amb 15 o més diputats, o bé que hagen obtingut un mínim de cinc escons i almenys el 15% dels vots corresponents a les circumscripcions on s’han presentat. Fonts de Sumar han informat a més que, una vegada que es conforme el grup, els dos parlamentaris que presten a ERC tornaran al "grup plurinacional" que encapçala Yolanda Díaz. Serà la Mesa del Congrés, on l'esquerra té majoria i que és sobirana per a interpretar el reglament, la que done el vistiplau a la via oferida per la formació, una pràctica admesa en algunes legislatures.

Aconseguir grup és important perquè permet el cobrament de les subvencions que dona el Congrés, que en el cas de JxCat i ERC seria de 42.569,84 euros al mes, la suma fixa com a grup més la variable pels set diputats que té cada força. A més, els grups parlamentaris tenen fixat un temps per a intervindre en els debats, a diferència del grup Mixt en el qual els seus integrants han de repartir-se els temps.

També et pot interessar

stats