Illueca, el funcionari que va deixar el Ministeri de Treball per a calmar Podem

El vicepresident segon del Consell fa poc més d'un any que ocupa el càrrec de la formació i va substituir Rubén Martínez Dalmau

Lilith Verstrynge, Pilar Lima i Héctor Illueca, fa uns dies,  abans de la celebració de l'acte Objectiu 2023
Lilith Verstrynge, Pilar Lima i Héctor Illueca, fa uns dies, abans de la celebració de l'acte Objectiu 2023 / À Punt NTC

El vicepresident segon de la Generalitat i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha fet aquest dimecres un pas avant en anunciar la intenció de ser candidat a la presidència del Consell per Podem. L'anunci de presentar-se a les primàries, realitzat en Les notícies del matí d'À Punt, arriba a l'any que Illueca desembarcara al Consell arran d'una crisi interna de Podem.

Illueca, que havia ocupat prèviament la Direcció de la Inspecció de Treball i Seguretat Social al Ministeri de Treball, va substituir el 10 de setembre del 2021, Rubén Martínez Dalmau en el càrrec. Va arribar en un missatge d'unitat al si del Botànic i també a Podem. Dalmau mantenia tensions amb la coordinadora de la formació, Pilar Lima que, finalment, van acabar amb la seua eixida del Consell. Des d'aquell moment, Illueca ha mantingut un perfil actiu i reivindicatiu al mateix temps que tranquil en el govern valencià. De fet, va criticar obertament els socialistes per airejar una enquesta que els deixava fora de l'arc parlamentari.

L'any, en tot cas, no ha estat exempt de tensions amb el soci majoritari del Botànic, el PSPV. En tot cas, fa menys d'un mes, va apostar en una entrevista en À Punt per un nou Botànic que "tinga una correlació de formes favorable al bloc alternatiu al PSPV", al qual acusa de bloquejar iniciatives. També s'ha mostrat crític amb el govern espanyol.

Entre les mesures que s'han dut a terme des que va ser nomenat Illueca com a líder d'Unides Podem en el Consell està l'adquisició de més de mil habitatges públics i la defensa de la taxa turística, fins i tot davant de la negativa socialista.

La seua agenda de dimecres és intensa. De fet, està previst que aquesta vesprada presente el seu llibre La propuesta republicana en un acte en què participarà Pablo Iglesias.

També et pot interessar

stats