Illueca anticipa mesures urgents en habitatge: "Les xifres anuncien una onada de desnonaments"

El conseller aposta per un nou Botànic que "tinga una correlació de formes favorable al bloc alternatiu al PSPV", al qual acusa de bloquejar iniciatives

El conseller d'Habitatge en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

L'impacte de la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna preocupa en el si del Consell, que prepara mesures per a amortir les conseqüències en la societat valenciana, particularment en les famílies més vulnerables. "Les xifres anuncien una onada de desnonaments i els poders públics no poden consentir, no podem permetre el que va passar en la crisi del 2008" ha explicat a Les notícies del matí el conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Ilueca, tot just s'ha sabut el nou repunt de la inflació, que va escalar al 10,9% a l'agost.

"No vull enganyar ningú. Si la guerra s'allarga, viurem una situació molt complicada i la inflació pujarà", ha advertit Illueca que assegura que "el govern valencià donarà resposta, i dins les seues possibilitats i allargarà la mà a la gent".

L'habitatge, recorda el conseller, està en el centre de la crisi per les dificultats d'accés i el risc d'impagament d'hipoteques que suposa l'augment de tipus que ha decretat el Banc Central Europeu per a frenar la inflació. Contra aquesta situació, Illueca anuncia una bateria de mesures. Segons ha afirmat als micròfons d'À Punt, la conselleria d'Habitatge prepara un decret llei de mesures urgents que obligarà els grans tenidors a la cessió d'immobles deshabitats, forçarà la renovació de contractes de lloguer a les famílies en situació de vulnerabilitat i regularà l'assetjament immobiliari.

D'altra banda, impulsarà una llei de barris per a revertir la degradació d'alguns veïnats i dotarà d'un finançament estable la regeneració. També incidirà en les ajudes per a impulsar la rehabilitació dels edificis per a la millora energètica.

No entenc per què el PSOE bloqueja la llei d'habitatge. O potser sí que ho entenc, perquè darrere hi ha interessos molt poderosos

Illueca s'ha lamentat del bloqueig al Congrés de la llei d'habitatge, del qual acusa el PSOE per discrepàncies amb Unides Podem en tres punts clau: la prohibició de desnonaments per a les famílies vulnerables mentre no se'ls proporcione una alternativa habitacional, la intervenció del preu del lloguer als municipis amb més tensió i la incorporació al parc públic dels 8.000 habitatges que conserva el Sareb.

"No entenc per què el PSOE bloqueja la llei d'habitatge. O potser sí que ho entenc, perquè darrere hi ha interessos molt poderosos i ací al final a alguns els tremolen les cames", ha afermat el vicepresident segon del Consell.

Un nou Consell amb "una correlació de forces favorable al bloc alternatiu al PSPV"

Héctor Illueca acusa el Partit Socialista d'oposar "una resistència ferotge" a qualsevol modificació del model productiu -com entén que està passant amb la taxa turística- i adverteix que la correlació forces actuals tant en el govern espanyol com en el Consell "està impedint abordar els grans problemes del país".

Per això, tot i que assegura que Unides Podem manté l'aposta per reeditar "un nou govern de progrés" aspira que aquest "tinga una correlació de forces diferent, favorable al bloc alternatiu al PSPV". Dels socialistes valencians també ha criticat la forma en què es va presentar l'enquesta electoral que situava la formació morada fora de les Corts perquè, a parer seu, "assenyalava Podem com l'adversari". "Em fa pensar que algú pensa dur les polítiques del Consell a la dreta. Mentre estiga en el govern, treballaré perquè no passe", ha explicat.

L'èxit de la plataforma de Yolanda Díaz depén del resultat de les autonòmiques i municipals. Un projecte que aspira a canviar el país, si no té arrelament territorial és inviable

Pel que fa al futur electoral de Podem, s'ha mostrat a favor de continuar amb els "processos unitaris", com el que ara mateix el vincula amb Esquerra Unida, si bé recorda que la negociació no ha començat. Sobre la integració en la plataforma de la vicepresidenta del govern Yolanda Díaz, ha advertit que el futur d'aquesta està lligat a la sort de les formacions d'esquerra en els pròxims comicis autonòmics i municipals, en què Sumar no participarà. "Del fet que aconseguim un resultat favorable depén que el projecte de Yolanda Díaz puga ser exitós. Un projecte que aspira a canviar el país si no té arrelament territorial és inviable. Un projecte de país sense un país organitzat darrere és només una operació de màrqueting", ha sentenciat en els micròfons d'À Punt on també ha especulat amb la possibilitat d'un "superdiumenge electoral" que faça coincidir les generals, les autonòmiques i les municipals a la tardor, una possibilitat que no descarta.

També et pot interessar

stats