Rubén Martínez Dalmau: "No negue desavinences però els embolics del partit s'han de quedar en el partit"

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha explicat À Punt la seua eixida del govern del Botànic

07.09.2021 | LNM Entrevista Rubén Martínez Dalmau

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha visitat la ràdio d'À Punt en la recta final del seu mandat, per explicar els perquès de la seua eixida del govern valencià que culminarà amb la seua substitució, divendres, pel seu company en Unides Podem, Héctor Illueca.

"No negaré desavinences amb el partit. És una cosa pública i tothom la coneix. Però els embolics del partit han de quedar en el partit", ha afirmat Dalmau, que ha insistit a reclamar que la ciutadania ha de quedar al marge d'aquests problemes.

El vicepresident ha descartat aprofundir en les eventuals tensions amb la coordinadora de la formació, Pilar Lima, la incorporació de la qual ha portat també a l'eixida de l'anterior portaveu a les Corts Naiara Davó. En tot cas, ha ubicat els conflictes interns en la normalitat dins del procés d'estabilització d'una formació que, segons ha recordat, pràcticament acaba de nàixer.

Però per damunt de les polèmiques al si de la formació, Dalmau ha situat com a principal motiu de la seua marxa la necessitat "d'escriure una nova pàgina en polítiques d'habitatge", reconeixent cert desgast del temps al capdavant del departament. "Les forces no poden ser les mateixes quan un entra que quan passen dos anys", ha explicat.

"Me'n vaig amb els deures fets. Hem aconseguit canviar les polítiques d'habitatge de la dreta"

Rubén Martínez Dalmau també ha volgut posar en valor les conquestes d'Unides Podem al capdavant de la Conselleria d'Habitatge, en la qual assegura que no es produeix un "abandó", sinó un "reforç" en la figura d'Hèctor Illueca. En aquest sentit, ha destacat que en els seus dos anys i mig al capdavant del departament "no s'ha produït cap amenaça de desnonament sense oferir una alternativa habitacional".

Dalmau ha recordat la creació d'una unitat antidesnonaments "que està aturant centenars de casos cada més", i ha reivindicat, entre altres fites del seu departament, els avanços en promoció pública de vivenda, els programes d'habitatge per a la gent jove, l'augment d'ajudes al lloguer i les primeres compres de cases per a lloguer social.

"Me'n vaig amb els deures fets. Hem aconseguit canviar les polítiques d'habitatge que feia el govern de la dreta i reforçar les del Botànic. Hem obert una via valenciana d'acció en habitatge", ha explicat Dalmau.

Futur i capacitat per a frenar els governs de dreta

Pel que fa al futur de Podem, Dalmau interpreta els canvis recents, regionals i nacionals, en la normalitat d'un procés de reconfiguració i veu el partit amb "futur i capacitat" per a "impedir que la dreta i l'extrema dreta puguen governar" tant a Espanya com a la Comunitat Valenciana.

"En el marc d'aquesta reconfiguració eixiran forces emancipadores del tarannà de la vicepresidenta del govern espanyol Yolanda Díaz, molt importants, que ens ajudaran a dur el camí que seguim des que va nàixer Podem i que té les arrels al 15M, la principal revolució ciutadana que ha passat a Espanya".

"Des que gestionem habitatge no s'ha produït cap amenaça de desnonament sense oferir una alternativa habitacional".

Per a les pròximes cites electorals valencianes veu necessari no tancar "cap porta" i valorar tots els escenaris possibles de Podem amb "les forces de l'esquerra", inclòs l'acord preelectoral, com el que va signar amb Esquerra Unida el 2019. "Com més juntes estiguem més fortes i forts serem i més capacitat tindrem per a crear govern d'esquerra i progrés", ha explicat.

D'altra banda, Dalmau ha dibuixat el seu futur personal lluny de la primera línia de Podem i centrat en el seu treball a les aules de la Universitat de València. L'encara vicepresident ha llevat importància a la seua eixida de la política, ja que entén que hauria de ser ordinari i no extraordinari "que un es deixe la pell per la ciutadania i torne després al seu ofici", a diferència dels polítics que passen la vida en un càrrec. Tornarà algun dia a la primera línia? Segons el moment i el projecte, ha explicat Dalmau, que entén que "una persona compromesa amb la democràcia no pot tancar les portes al futur".

També et pot interessar

stats