Illueca sobre les crítiques a Mercadona: "M'ha sorprés el servilisme del PP, PSOE i Compromís respecte del poder dels diners"

El vicepresident segon anuncia una proposició no de llei d'Unides Podem a les Corts per a instar el govern espanyol a limitar el preu dels aliments

El vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca / À Punt NTC

"Capitalisme monopolista despiadat" i "tirania implacable", així va descriure Héctor Illueca les pràctiques de les grans superfícies que, segons el vicepresident de Consell, estan darrere de la pujada de preus d'alguns aliments bàsics. Acusacions que aquest dilluns ha repetit en Les Notícies del Matí. El també conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica adverteix que només ha "constatat una realitat", que és la d'assenyalar "que les pràctiques de les grans superfícies, no només Mercadona, són despietades perquè unflen els preus i estan posant en una situació complicada milers de famílies". I ha apel·lat a informes recents d'Intermon Oxfam i l'associació de consumidors Facua per a justificar aquestes afirmacions.

Només he respost a Roig, a qui li agrada intervenir en política, tot i que diga el contrari

Illueca ha anunciat que dimarts Podem presentarà una proposició no de llei a les Corts per a instar el govern espanyol a limitar el preu dels aliments" definint una cistella bàsica de la compra i establint-ne una limitació. Considera que la mesura és perfectament viable, com ho ha sigut la inicialment criticada limitació del preu de l'energia, i considera que el Consell ha d'esprémer les seues competències per a "avançar més enllà de mesures d'emergència". I ha citat expressament la possibilitat de supermercats de gestió pública o de mesures perquè el sector de la distribució estiga més connectat amb la producció local.

Pel que fa a l'esment directe a Mercadona, en continuïtat amb la menció expressa a la gran superfície valenciana que va fer la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha dit que ell "només ha respost a [Juan] Roig, que va eixir dient que era qui creava la riquesa i poc menys que dient als polítics què havien de fer". Illueca creu que al president de Mercadona "li agrada intervenir en política tot i que diga el contrari" i ha recordat les seues manifestacions a favor de la reforma laboral del PP o demanant més treball i menys vacunes en plena pandèmia.

Si plantejar que s'han de limitar els preus dels aliments quan la població té problemes greus es considera radical, queda demostrat el nivell del debat públic

Illueca no se sent desautoritzat per les declaracions del president Ximo Puig o Compromís, rebaixant la tensió amb Mercadona i ha normalitzat les diferències dins el Consell. No obstant això, manté les crítiques als socis en el govern valencià en relació amb la posició respecte de la gran superfície valenciana. "En aquesta qüestió m'ha sorprés, a banda de la supèrbia d'algun empresari que públicament ha volgut mostrar domini de mitjans de comunicació, apareixent en portades i llançant missatges, és el servilisme de la classe política, des del PP al PSOE, passant per Compromís, respecte al poder dels diners. M'ha recordat a la por al cacic", ha dit als micròfons d'À Punt.

"Si plantejar que s'han de limitar els preus dels aliments, en un moment en què la població té problemes greus és radical, l'únic que demostra és el nivell del debat públic", ha insistit Illueca.

Podem manté la voluntat de diàleg per a formar una candidatura tan ampla com siga possible

Respecte de la proximitat de la cita electoral autonòmica, Héctor Illueca ha explicat que la seua formació manté "la voluntat de diàleg, per a formar una candidatura tan ampla com siga possible" sobre la qual no ha volgut donar detalls apel·lant a la "discreció". Esquerra Unida, en plena crisi interna per la dimissió en bloc de cinc membres de l'executiva, és la formació política en el punt de mira, per a reeditar el pacte de les passades autonòmiques. "No hi ha hagut confluència amb Compromís, perquè Compromís l'ha rebutjada", ha recordat. El conseller d'Habitatge ha manifestat la voluntat de continuar treballant "per a nous governs de progrés", però "amb una correlació forces diferent, favorable al bloc alternatiu al PSOE", una formació amb què admet "dificultats" per a governar en temes capitals per a Podem, com la llei estatal d'Habitatge, que acusa els socialistes de bloquejar al Congrés.

"La dreta es quedarà amb les ganes. S'està treballant de valent a favor d'un nou govern progressista" —ha destacat el vicepresident segon— Sé que hi ha alguna gent que no tolera que persones com jo estiguem al govern, que forces polítiques com la meua, que venen de les places, estiguen en posicions de poder. Però s'hauran d'aguantar".

També et pot interessar

stats