Illueca, sobre la compra de 500 habitatges a la Sareb per a lloguer social: "Ens ha costat sang, suor i llàgrimes"

L'operació, que impulsa el vicepresident segon i conseller d'Habitatge, suposarà incrementar en un 4% el parc públic valencià, un creixement inèdit

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Hèctor Illueca atén À Punt des d'Alacant
El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, atén À Punt des d'Alacant / À Punt NTC

El parc públic d'habitatge de la Comunitat Valenciana està a punt d'ampliar-se en 500 habitatges més. En cas de tancar-se, l'increment serà històric, per inèdit. Suposarà augmentar en un 4% l'oferta pública de la Generalitat en un moment de màxima tensió del mercat immobiliari. "La idea és dedicar-los a lloguer social, amb preus assequibles per a famílies vulnerables. Ens permetran donar resposta a l'emergència de l'habitatge", ha explicat a À Punt el vicepresident i conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, l'artífex de la negociació amb la Sareb per a la transferència, la primera que Societat d’Actius de la Reestructuració Bancària podria signar amb una autonomia.

No ha sigut un camí fàcil. "Ens ha costat sang, suor i llàgrimes", ha advertit Illueca, que recorda que inicialment la Sareb [receptora dels actius tòxics immobiliaris dels bancs] era "absolutament reticent a qualsevol cessió dels habitatges" a les administracions públiques. "Ha sigut una obsessió", destaca el vicepresident, que va iniciar una campanya per a afluixar la negativa de l'empresa pública, buscant aliances amb altres autonomies i interpel·lant per carta la vicepresidenta de l'executiu i ministra d'Economia, Nadia Calviño.

S'ha arribat a un "principi d'acord" entre la Generalitat i la Sareb, que segons Illueca podria tancar-se "en les pròximes setmanes". Les parts han iniciat una negociació i han arrancat en procés administratiu per a resoldre la transferència amb totes les garanties, prèvia revisió i taxació dels habitatges.

"Ja no es tornarà a parlar de la Sareb sense la perspectiva que els seus habitatges puguen posar-se en mans de la ciutadania", ha insistit Illueca, que creu que no es conforma amb l'aconseguit, un compromís de legislatura.

"La victòria és dels moviments socials"

"Per molt que fem sempre farem poc" en l'habitatge, ha explicat a la ràdio d'À Punt. El vicepresident ha atribuït bona part del mèrit d'aquesta fita no tant a la gestió política com el consens de la societat valenciana al voltant del problema i l'espenta dels anys de lluita dels moviments socials, com la plataforma antidesnonaments. "Aquesta victòria és seua", ha dit.

"La Sareb evoca un període de corrupció, d'especulació, de patiment. És el resultat de moltes cases que les entitats financeres li van traure a la gent humil del poble, d'un rescat que la societat interpreta com una gran estafa. Ara enviem un missatge contundent. El d'un govern que diu que no va consentir que torne a passar el mateix que fa deu anys, per les polítiques neoliberals, que té la voluntat política d'allargar la mà a la gent humil i de tractar dins les possibilitats i competències del dret d'habitatge", ha manifestat el conseller en una intervenció des d'Alacant al matinal de la ràdio d'À Punt.

L'inici de l'adquisició del parc d'habitatges de la Sareb es coneix dies després de l'aprovació d'un decret llei del govern valencià per a forçar als grans tenidors la cessió de cases buides per a posar-les per a llogar. A la Comunitat Valenciana hi ha 36.000 grans propietaris, molt d'ells fons voltor, que tenen vora 500.000 habitatges en desús.

També et pot interessar

stats