La Generalitat podrà obligar a cedir per a lloguer els pisos buits dels grans tenidors

El nou decret preveu multes de màximes de 950.000 euros per als abusos immobiliaris. Es crearà un sistema d'inspecció per a garantir l'eficàcia i un registre de grans propietaris

Ple del Consell a Oriola aquest divendres
Ple del Consell a Oriola aquest divendres / Generalitat

El ple del Consell ha aprovat un decret que permet la cessió obligatòria de les cases buides dels grans tenidors i posar-les per a llogar. A la Comunitat Valenciana hi ha 36.000 grans propietaris, molt d'ells fons voltor, que tenen vora 500.000 habitatges en desús.

El govern valencià, després de mesos de discrepàncies entre els socis que havien aturat la norma, ha donat llum verda al decret llei sobre grans tenidors d'habitatge.

L'aspecte que més friccions havia creat era l'expropiació forçosa i temporal de l'ús d'immobles a aquells propietaris que en tinguen deu o més i que no els hagen llogat durant més d'un any.

La Conselleria tindrà dret a l'ús durant un termini màxim de set anys per a destinar-la a una persona amb necessitat d'habitatge, tot amb el pagament d'un lloguer al propietari.

Fortes sancions 

Aquest Decret llei de mesures urgents per a evitar abusos en l'àmbit immobiliari per part de fons voltor i grans propietaris crearà un sistema d'inspecció per a garantir-ne l'eficàcia i que preveu sancions de 950.000 euros.

El vicepresident del Consell i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha qualificat la norma d'audaç per a combatre els assetjaments i els abusos immobiliaris i per a fer front a la "situació d'emergència residencial que vivim", segons ha manifestat després del ple del Consell, reunit aquest divendres a Oriola.

El decret es justifica, ha indicat la vicepresidenta i portaveu del govern valencià, Aitana Mas, pel nivell de la inflació i la pujada dels tipus d'interés, el major de la història del Banc Central Europeu. Pot tindre conseqüències greus en l'economia de les famílies i pot generar la pèrdua de l'habitatge o la falta d'accés.

També es preveu un sistema d'inspecció que garantirà l'eficàcia de la normativa en matèria d'habitatge amb funcionaris que tindran facultats per a verificar el compliment de la norma i reaccionar en cas d'incompliment.

Registre de grans tenidors i cessió obligatòria

A més, atorga més transparència amb la creació d'un registre de grans tenidors d'immobles que aportarà informació a l'administració sobre la seua activitat.

S'introdueix l'obligació de la cessió obligatòria de l'ús d'habitatge deshabitat en mans de grans propietaris en casos de calamitats públiques, desplaçats per guerres o situacions de gent sense llar.

Carta de legalitat a la unitat antidesnonaments

La normativa introdueix mesures d'acompanyament, suport i assessorament integral a famílies en vulnerabilitat i dona carta de legalitat a la unitat antidesnonaments amb un nou protocol d'actuació.

Els funcionaris que realitzaran les inspeccions ja existeixen actualment, però ara s'emmarcaran en el nou sistema d'inspecció. A més, està prevista la creació d'un cos professional per a detectar irregularitats.

Tipifica l'assetjament immobiliari

Com a novetat, la norma tipifica i regula l'assetjament immobiliari, que el decret llei defineix com "tota acció o omissió en perjudici de la persona ocupant d'un habitatge amb la finalitat de pertorbar-la en l'ús i gaudi pacífic d'aquest, fins i tot generant un entorn material, social, personal o familiar hostil o humiliant".

Sobretot, si aquesta conducta es du a terme amb intenció de forçar la persona ocupant a desallotjar l'habitatge o a adoptar qualsevol altra decisió no desitjada sobre el dret d'ús i gaudi de l'habitatge.

També et pot interessar

stats