Igualtat sancionarà les residències que permeteren l’accés a les persones que es vacunaren fora de torn

Mónica Oltra recorda que l’accés està restringit al personal, molt limitat a les famílies i prohibit per a la resta de persones.

Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell
Mónica Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell

La inspecció de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha obert una investigació en les residències en què s’han detectat casos de persones vacunades fora de torn, per permetre’ls l’entrada, tot i les restriccions vigents per a accedir-hi. La investigació corre en paral·lel a l’expedient de la Conselleria de Sanitat Universal per a aclarir les causes en què es va produir la vacunació en cada cas. La titular del departament i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recordat que l’entrada als centres de persones majors està restringida al personal, molt limitada a les famílies i prohibida per a la resta. “No poden entrar més persones. Ni el regidor, ni l’alcalde ni el papa de Roma”, ha dit Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell, explicant que ella mateixa, que té les competències sobre els centres, mai ho ha fet i es reuneix amb els responsables dels centres a l’exterior.

Oltra assenyalat a les residències com a responsables d’aquests possibles incompliments, i ha anticipat els centres hauran de fer front a sancions en el cas que els expedients que s’instrueixen confirmen aquestes irregularitats. En el rerefons d’aquesta inspecció sobrevolen casos com el de l’alcalde de la Nucia, el popular Bernabé Cano, que el van vacunar a la residència acompanyat d’un equip de la televisió local.

La protecció de dades complica publicar el nom dels infractors

Tot i condemnar aquestes actituds, creu que no cal fer una cacera pública i s’ha mostrat escèptica sobre la possibilitat que el Consell publique el llistat complet dels infractors, per la protecció de dades en els historials mèdics. I ha declinat pronunciar-se sobre si aquestes persones han de rebre la segona dosi de la vacuna fins a l’informe del comité de bioètica que ha demanat la consellera de Sanitat Universal, que ha recordat que té el comandament únic pel que fa a la vacunació i la gestió sanitària.

A la pregunta sobre la seua responsabilitat en l’alt nivell de contagis i morts entre la població major de les residències, Oltra ha explicat que la letalitat és del 29,6% en els centres residencials valencians –17,5% en l’últim balanç diari–, una xifra molt elevada però alhora per sota d’altres autonomies, com Castella i Lleó o Madrid, on és de vora el 70% i el 50% respectivament.

Oltra justifica la petició de mesures més dures des de novembre

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha circumscrit aquesta mortalitat tan elevada entre la població residencial a la situació epidemiològica que pateix la Comunitat Valenciana en aquesta tercera onada la qual, considera, justifica l’enduriment de les restriccions que ella mateixa havia reclamat des del novembre, i que el Consell no ha adoptat fins després de Nadal.

“Les residències no són Fort Knox. Si el virus està fora i la pressió del voltant creix, el virus entra. Probablement siga una de les raons per les quals he estat sense contenció des del novembre, demanant mesures i restriccions molt fortes, perquè quan la situació epidemiològica es converteix en transmissió comunitària, sostinguda, sense control i generalitzada [la descripció de la situació que ha fet la consellera de Sanitat Universal] tenim més problemes en residencies”, ha dit la vicepresidenta del Consell. I a la pregunta de si estava connectant el retard en l’adopció de mesures amb la mortalitat a les residències Oltra ha respost que “no necessàriament” i que simplement estava “ironitzant” pels qualificatius que li van posar en alguns mitjans de comunicació quan exigia restriccions més dures per a reduir el risc de contagi entre les persones majors.

També et pot interessar

stats