Hisenda descarta compensar els ajuntaments per les pèrdues causades pels canvis en l'impost de la plusvàlua

María Jesús Montero assegura que menys de la meitat dels municipis apliquen el tribut, que els suposa menys del 3% dels ingressos

La ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero durant la intervenció al Congrés
La ministra d'Hisenda Maria Jesús Montero durant la intervenció al Congrés / Javier Lizón

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha descartat compensar als ajuntaments per la possible pèrdua de recaptació derivada dels canvis en l'impost de la plusvàlua, com reclamen alguns partits, entre ells el PP.

En la defensa del reial decret llei en el Congrés dels Diputats, Montero ha argumentat que menys de la meitat dels ajuntaments apliquen aquest tribut i entre aquells que ho fan, els ingressos que obtenen per aquesta via suposen menys del 3% del total.

La ministra ha criticat "la paradoxa" que els alcaldes que consideraven "injust i confiscatori" el mètode de càlcul de la plusvàlua "reclamen ara al govern" que els compense pel que deixaran de recaptar en corregir "les deficiències de l'impost de les quals es queixaven".

El Consell de Ministres va aprovar a principis de novembre la reforma de l'impost de la plusvàlua municipal després que el Tribunal Constitucional el deixara en suspens en considerar que el seu càlcul no tenia en compte la realitat del mercat immobiliari ni la capacitat econòmica del contribuent.

La norma permet al contribuent triar si paga pel guany real obtingut amb la venda de sòl o segons el nou sistema objectiu dissenyat per Hisenda, quedant exempt de pagament quan l'operació no reporte cap guany.

Montero ha demanat a la resta de grups el suport a aquesta normativa aprovada "en temps rècord" per a evitar el perjudici econòmic de la sentència del Constitucional, que gràcies a aquesta celeritat "ha sigut realment mínim". 

També et pot interessar

stats