El Constitucional anul·la l'impost de plusvàlua municipal

El Ministeri d'Hisenda anuncia que prepara un esborrany legal per a "reformular" el sistema de càlcul i garantir el finançament dels ajuntaments

El Constitucional anul·la l'impost de plusvàlua municipal

El Tribunal Constitucional ha declarat aquest dimarts la nul·litat de diversos aspectes del càlcul de l'impost municipal de plusvàlua. El pronunciament, del qual es coneixeran més detalls en els pròxims dies, considera inconstitucionals diferents apartats de l'article 107 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, que estableix la base imposable d'aquest impost, i declara la intangibilitat de les situacions fermes existents fins ara.

La sentència, que estima la qüestió promoguda pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, compta amb el vot particular concurrent del president del Constitucional, Juan José González Rivas, i els vots discrepants dels magistrats Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.

És la tercera sentència que dicta el TC sobre l'impost de plusvàlua. En 2017, l'òrgan va declarar inconstitucionals diversos articles de la norma foral sobre l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana a Guipúscoa, en entendre que anava contra el principi de capacitat econòmica tributar per aquest impost quan la venda de l'immoble s'ha realitzat amb pèrdues.

I en 2019, l'òrgan de garanties va declarar nul el pagament de l'impost de plusvàlua municipal quan la quota a abonar supera el guany obtingut pel contribuent en la venda de l'immoble. En aquell cas va estimar la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Jutjat Contenciós Administratiu número 32 de Madrid.

Les reaccions no s'han fet esperar. L'Ajuntament de Madrid lamenta que la "inactivitat" del govern de Pedro Sánchez haja sumit en la inseguretat jurídica l'impost municipal de plusvàlua, pel qual la capital preveia recaptar quasi 500 milions d'euros en 2021.

I el PP ha exigit al govern espanyol un fons de compensació per als ajuntaments. A més, ha reclamat a l'executiu una "solució legal urgent" que oferisca "certitud" als ajuntaments i ha emplaçat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a comparéixer amb urgència en el Congrés.

El Ministeri d'Hisenda ha anunciat que prepara un "esborrany legal" pera reformular el sistema de càlcul de la plusvàlua. Hisenda pretén garantir la constitucionalitat del sistema i el finançament dels ajuntaments, ha detallat el ministeri en un comunicat després de fer-se públic el pronunciament de l'alt tribunal.

Per la seua part, l'alcalde de València Joan Ribó, ha assegurat que si es confirmara l'anul·lació d’aquest impost l'Estat estaria obligat a compensar els ajuntaments per la pèrdua d'ingressos.

En declaracions als mitjans, Ribó s'ha mostrat caut i ha demanat esperar fins a saber el contingut exacte de la sentència, perquè, segons ha indicat, d’allò que s’ha publicat fins ara no dedueix necessàriament l'anul·lació d'aquest impost, sinó que tindrà una sèrie de correccions, que el consistori ja estava fent.

Si finalment es produeix l'anul·lació, l'alcalde considera que Estat ha de compensar als consistoris per una pèrdua d'ingressos que pot ser significativa, sobretot en els grans municipis i en els municipis turístics.

També et pot interessar

stats