Els grups del Botànic donen suport a la proposta del PP que reclama un canvi en el model de finançament

El PSPV, Compromís i Unides Podem han aprovat les 12 propostes de resolució que van presentar al debat de política general i han rebutjat la resta de propostes de l'oposició

L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres
L'hemicicle de les Corts, aquest dimecres

Els tres grups que donen suport al Consell (el PSPV, Compromís i Unides Podem) han votat a favor de la proposta de resolució presentada pel PP en el debat de política general en matèria de finançament autonòmic. Així mateix, també han votat a favor de la proposta sobre aquest assumpte presentada conjuntament pels socialistes, Compromís i Unides Podem, amb l'objectiu de buscar la "màxima unitat per a reivindicar la necessitat d'un nou sistema".

En aquest sentit, els grups del Botànic han remarcat que la prioritat del govern valencià "sempre serà la recerca del màxim consens per a exigir un model de finançament que assegure un repartiment just dels recursos, sense caure en el frontisme i la confrontació".

Malgrat el suport a la proposta, el PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem han manifestat que "haurien preferit una major predisposició del Partit Popular per a arribar a acords més beneficiosos per a la Comunitat Valenciana, com els que incloïa la proposta botànica en aquesta matèria". Aquesta última ha tirat avant únicament amb els vots dels tres grups que donen suport al Consell.

Precisament, en el PP han celebrat que l'esquerra valenciana haja rectificat, ja que "aquest matí el PSPV s'ha mostrat contrari a acceptar que el model entre en vigor l'1 de gener de 2022".

Segons la síndica del PP, María José Catalá, "la posició ferma del PP i la voluntat de conjuminar consensos han aconseguit que el Botànic, que havia anunciat el vot en contra, haguera de fer marxa arrere, cosa de què ens alegrem".

Propostes del Botànic

A més, els grups del Botànic han aprovat les 12 propostes de resolució que van presentar al debat de política general després d'una segona sessió de quasi deu hores en la qual s'han rebutjat la resta de propostes de l'oposició.

Entre les propostes botàniques, destaca la d'instar el govern a impulsar la reforma immediata del sistema de finançament autonòmic, amb un fons transitori i la suspensió del pagament d'interessos del deute generat pel FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica), al costat de la compensació del deute històric valencià.

En impostos, els tres grups han aprovat demanar l'harmonització a Espanya al del patrimoni i un mínim al de successions per a evitar el dúmping fiscal, a més de comprometre's a consolidar el sistema fiscal progressiu on els més rics paguen més, mentre que han rebutjat les propostes de reforma fiscal del PP i Cs en considerar que només beneficien les "elits".

També han acordat un pla per a descentralitzar les institucions de l'Estat i per a aprofundir en el federalisme i han inclòs la petició anunciada pel president, Ximo Puig, de demanar al govern central el traspàs de la gestió dels trens de Rodalies amb els fons necessaris.

Dins de sanitat han apostat per actualitzar l'estratègia de salut mental per a incloure els problemes derivats de la pandèmia, fomentar l'estudi de la Covid persistent, millorar l'atenció en zones despoblades, avançar en la tramitació de l'estatut del personal investigador i reforçar els centres de salut.

També completar la reversió del departament de Torrevella a l'octubre i avançar en la recuperació a gestió pública dels de Dénia, Manises i Elx-Crevillent quan acabaran les concessions entre 2024 i 2025.

En matèria social, el Botànic ha donat llum verda a iniciar mecanismes de prevenció de conductes suïcides en joves i polítiques d'erradicació de les violències masclistes i de foment de la "feminització" de la societat valenciana, així com impulsar un acord de "tolerància zero" contra les agressions i atacs al col·lectiu LGTBI.

Ha aprovat, a més, instar el govern central a aprovar la llei d'habitatge per a evitar desnonaments i contindre el preu del lloguer, així com accentuar la sostenibilitat energètica en les polítiques d'habitatge mitjançant "la futura Agència Valenciana d'Energia" amb mecanismes que fomenten l'estalvi i el consum de renovables.

Unes altres de les seues propostes són ampliar el Pla Edificant en 700 milions d'euros, estendre permisos de paternitat i aconseguir la gratuïtat total de l'educació d'1 a 3 anys, al costat de la creació d'una unitat de suport per a la internalització dels agents culturals valencians.

Jornada de 32 hores

La jornada de 32 hores és una de les idees que s'ha aprovat, com figurava en una proposta de resolució del Botànic, amb l'objectiu de "repartir la faena sense que els treballadors perden sou", ha indicat el diputat de Compromís Josep Nadal.

"Treballar menys per a treballar millor i descarbonizar l'economia", ha agregat, i ha advertit que Espanya és dels països en què més hores es treballen i amb menor productivitat. La vida de les persones ha de ser una mica més que anar de casa al treball i del treball a casa", ha agregat.

La fiscalitat verda ha sigut protagonista d'una altra proposta botànica, en la qual es demana impulsar la llei valenciana de canvi climàtic. També s'hi proposa un front citrícola valencià al costat de les entitats agràries valencianes.

La integració tarifària és l'objecte d'una altra de les propostes de resolució, que ha defensat Michel Montaner (PSPV). A més, el text tracta les ampliacions del TRAM d'Alacant i demana l'acceleració del corredor mediterrani.

També ha tirat avant la proposta d'impulsar la llei de participació ciutadana de la Comunitat Valenciana que ha presentat el Botànic, i la de desenvolupar la llei del foment de la pau i els drets humans. Aquesta mateixa proposta parla d'elaborar un pla per a la tornada de valencians migrats.

Rebuig a eliminar conselleries

Els grups del Botànic també han rebutjat les propostes de l'oposició d'eliminar dues conselleries: la de Transparència, com demanava el PP, i la d'Habitatge, per a integrar-la en Política Territorial.

 

També et pot interessar

stats