El govern prorroga este dimarts la suspensió dels desnonaments hipotecaris fins al 2028

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) assegura que la moratòria que havia de véncer dimecres que ve està evitant al voltant de 30.000 llançaments

Un manifestant protesta a València contra els desnonaments / Twitter: @PAH_Valencia
Un manifestant protesta a València contra els desnonaments / Twitter: @PAH_Valencia

El govern portarà al Consell de Ministres d'este dimarts el reial decret pel qual prorrogarà suspendre els desnonaments hipotecaris per a deutors fins al 2028. Amb la legislació actual, la suspensió dels desnonaments hipotecaris acaba el 15 de maig. Tal com va pactar el Ministeri d'Habitatge amb Sumar, Podem i Bildu, el Consell de Ministres aprovarà hui esta mesura, amb la finalitat que en el seu moment votaren a favor en la convalidació del decret anticrisi. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) assegura que la moratòria que havia de véncer dimecres que ve està evitant al voltant de 30.000 desnonaments, encara que diu que li falten dades exactes.

Podem fa setmanes que està negociant perquè el govern assumisca el seu compromís i estenga la suspensió quatre anys més. La formació morada ha incidit en la importància que s'aprove esta mesura perquè, en cas de no prorrogar-se la suspensió, suposaria "una pèrdua de confiança molt greu". "El govern es va comprometre amb Podem a prorrogar la moratòria i després d'alguns advertiments ens han traslladat que sembla que compliran la paraula, i esperem que siga així", ha dit en roda de premsa la secretaria d'Acció Institucional de Podem i coportaveu de la formació, María Teresa Pérez.

Una llei aprovada fa onze anys

La Llei 1/2013, de mesures per a reforçar la protecció als deutors hipotecaris, establia la suspensió immediata dels desnonaments de les famílies en situació d'especial risc d'exclusió, una mesura que es va aprovar arran dels efectes de la crisi del 2008. Aquella llei establia que, fins transcorreguts onze anys des que va entrar en vigor, no procediria el llançament quan en un procés judicial o extrajudicial d'execució hipotecària (embargament) s'haguera adjudicat al creditor [...] l'habitatge habitual de persones que es troben en supòsits d'especial vulnerabilitat.

Amb això es pretenia protegir famílies nombroses, unitats familiars monoparentals almenys amb un fill al càrrec, així com famílies amb menors, amb algun dels membres en situació de dependència, malaltia o amb una discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, i a víctimes de violència de gènere. També s'aplica en els casos en què el deutor hipotecari estiga a l'atur o siga major de seixanta anys.

El text inicial es va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el 15 de maig del 2013. La moratòria s'ha anat prorrogant en nombroses ocasions (l'última el 2020, després de la irrupció de la pandèmia) i estava previst que expirara el 15 de maig del 2024, dimecres que ve.

La pròrroga va ser, precisament, una de les condicions de Podem per a donar suport a l'escut social, que en el seu moment amenaçà de rebutjar.

També et pot interessar

stats