El govern espanyol s'enfronta al col·lapse amb el veto als pressupostos

Falten menys de 24 hores perquè comencen el juí del 'procés' i la tramitació parlamentària dels comptes públics de l'Estat.

VÍDEO | El govern espanyol s\'enfronta al col·lapse amb el veto als pressupostos

Falten menys de 24 hores perquè s'inicie el juí del procés i comencen a debatre's els pressupostos generals de l'Estat. Les necessàries relacions entre l'executiu i Catalunya continuen trencades, i el president Pedro Sánchez s'enfronta al col·lapse d'una legislatura que volia allargar fins el 2020.

"Aquesta situació encalla perquè la proposta [dels pressupostos] no és acceptada", anunciava aquest divendres la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo. Les mesures plantejades per a acostar les postures, com la figura del relator o relatora, el reconeixement d'autodeterminació o el canvi en el criteri de la Fiscalia -com demanaven els independentistes en el juí pel procés- no han aconseguit els suports necessaris.

Aquest dimarts comença la causa judicial per la consulta de l'1 d'octubre amb dotze processats al Suprem. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat "valentia per a seguir endavant amb el diàleg", però el PDeCAT i Esquerra Republicana mantenen el no als pressupostos de l'Estat.

Aquest context d'incertesa ha estat agreujat per la recent manifestació per la unitat d'Espanya i contra el govern de Sánchez del bloc de la dreta, utilitzada amb diferents intencions polítiques per a pressionar a la resta de partits. Dimecres es debatran les esmenes a la totalitat dels pressupostos, i la vicepresidenta del govern espanyol avisa que, sense ells, "el temps s'acurta". De fet, si els comptes no tiren avant, s'obri la possibilitat d'un "superdiumenge electoral" al maig.

El Suprem estudia si aparta el president del tribunal que resoldrà el recurs de Puigdemont

D'altra banda, el ple de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem estudia aquest dilluns si aparta el president del tribunal que ha de resoldre el recurs presentat per l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, contra el cessament del seu govern i la dissolució del Parlament en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Es tracta del magistrat Jorge Rodríguez-Zapata, contra qui Puigdemont ha interposat un incident de recusació en entendre que "manca d'imparcialitat". L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas al·lega que el magistrat ja va exposar "sense cap pudor" el criteri jurídic sobre l'aplicació d'aquest precepte constitucional en el llibre Teoria i pràctica del dret constitucional. "El citat manual, lluny de resultar un estudi genèric i global sobre les teories i pràctiques del dret constitucional, fa un especial i cridaner esforç a analitzar l'article 155 de la Constitució i la seua concreta aplicabilitat a la crisi de 2017 a Catalunya", explica.

També et pot interessar

stats