El govern espanyol es reunirà divendres amb la banca per a abordar el nou impost anunciat per Sánchez

A la reunió estan convidats les patronals del sector, les principals entitats financeres i representants del Banc d'Espanya

Fotomuntatge amb les marques de les entitats bancàries
Fotomuntatge amb marques d'entitats bancàries / À Punt NTC

El govern espanyol té previst reunir-se aquest divendres amb representants del sector bancari per a abordar el nou impost temporal anunciat per Pedro Sánchez i que tindrà una duració de dos anys. L'impost, un dels anunciats pel president del govern espanyol per a mitigar l'impacte de la inflació, pretén recaptar 1.500 milions anuals.

Així ho ha confirmat la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, en la roda de premsa posterior a la quarta reunió de la Conferència Sectorial per a la Millora Reguladora i el Clima de Negocis. En la reunió han estat presents representants de les comunitats autònomes, les ciutats de Ceuta i Melilla i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Segons ha avançat Calviño, a la trobada del divendres estan convidats les patronals del sector, les principals entitats financeres i representants del Banc d'Espanya. Cal recordar que aquest nou impost, igual que el plantejat per a les energètiques, anirà dirigit a les empreses que facturen més de 1.000 milions d'euros a l'any.

Una opció que considera l'executiu és impulsar a través d'una proposició de llei per a imposar un impost del 5% sobre les comissions i interessos que carrega la banca als clients, segons el diari El País. En tot cas, agrega que no hi ha res concretat i que es continua treballant. "Estem treballant en l'articulació detallada i crec que el Ministeri d'Hisenda té una àmplia experiència en com articular aquest tipus de contribucions d'una manera que no siga repercutida sobre els ciutadans", ha afirmat Calviño.

"Crec que qualsevol empresa amb responsabilitat social, i em consta que les empreses financeres del nostre país tenen un fort compromís públic des del punt de vista de la responsabilitat social, estan interessades en aquest moment a arrimar el muscle", ha subratllat la titular econòmica del govern.

Crítiques des de la banca

Les crítiques, en tot cas, no s'han fet esperar. Alguns representants de la banca ja han mostrat públicament la seua posició en contra d'aquest impost. El president del BBVA, Carlos Torres, ha afirmat que l'impost a la banca pot acabar "afectant negativament" el consum, inversió i recaptació, i defén que "la millor manera de recaptar més impostos és que l'economia cresca".

Per part seua, la presidenta de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Alejandra Kindelán, ha subratllat que el nou impost "dificulta la capacitat dels bancs per a finançar-se" en el mercat i, per consegüent, la de donar crèdit a les famílies i empreses. I el portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José Luis Martínez Campuzano, ha criticat "la improvisació jurídica" d'aquest impost, que "distorsiona el mercat".

Finalment, l'associació de caixes i bans (CECA) ha assenyalat que el nou tribut és una mesura que "no contribueix a harmonitzar els règims fiscals" dins de la Unió Bancària, si bé ha recalcat la necessitat de conéixer els detalls de la mesura "per a poder fer una valoració més informada".

També et pot interessar

stats