El govern espanyol prorroga el bo cultural jove per a 2023, que inclou els bous

Vora mig milió de persones que enguany fan 18 anys es podran beneficiar de l'ajuda de 400 euros per a gastar en activitats culturals 

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquest dilluns
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, aquest dilluns / Chema Moya (Efe)

El govern espanyol ha aprovat aquest dilluns, reunit en una convocatòria extraordinària del Consell de Ministres, una nova edició del bo cultural jove. És el segon any consecutiu en què s'impulsa aquesta ajuda de 400 euros de què es beneficiaran tots els joves que complisquen enguany 18 anys, vora mig milió a tot el país. "La cultura ha d'estar a l'abast de tots i totes i aquesta ajuda és un estímul perquè la joventut s'hi acoste, consumisca i genere nous hàbits d'oci", ha assenyalat la portaveu, Isabel Rodríguez, en roda de premsa. 

En concret, i igual que en 2022, el bo s'adquirirà com una targeta de prepagament que la persona beneficiària pot tindre de manera virtual en el mòbil o rebre de manera física a casa. El títol és personal i intransferible. L'ajuda, ha desgranat Rodríguez, podrà destinar-se “a l'adquisició i el gaudi de diferents productes, serveis i activitats culturals”.

La despesa podrà dividir-se de la següent manera: del total dels 400 euros, fins a 200 podran usar-se en espectacles en viu, patrimoni cultural i arts audiovisuals. És en aquesta partida on figuren els espectacles taurins, novetat en les activitats que abasta l'abonament. La inclusió arriba després que el febrer passat el Tribunal Suprem estimara el recurs de la Fundació Bou de Lídia contra el reial decret pel qual s'establia la regulació del bo cultural i que excloïa els bous de les activitats culturals a les quals es podia accedir amb la subvenció governamental. Altres cent euros es podran gastar en productes culturals en suport físic. Per exemple llibres, revistes, premsa, o altres publicacions periòdiques; videojocs, partitures, discos, CD, DVD o Blu-ray. I els cent euros que resten podran destinar-se a consum digital o en línia. Per exemple, subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura o audiolectura, o audiovisuals, compra d'audiollibres o subscripció per a descàrrega d'arxius multimèdia (pòdcasts), per a videojocs en línia, revistes o altres publicacions periòdiques. 

No serà subvencionable, han precisat des del Ministeri de Cultura, l'adquisició de productes d'artesania, obra plàstica i gràfica, productes de papereria, llibres de text curriculars —siguen impresos o digitals— cursos, tallers i seminaris, equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica; així com material artístic, instruments musicals o els espectacles esportius, la moda i la gastronomia. Tampoc es cobreix l'adquisició de productes que hagen sigut qualificats de pornogràfics, de conformitat amb el sistema de regulació de continguts aplicable a cada producte.

Les activitats i despeses subvencionables hauran de realitzar-se en el termini màxim d'un any des de la data de concessió del bo cultural a cada jove, que el podrà usar només en establiments o institucions adherides al programa. 

Finalment, el Consell de Ministres d'aquest dilluns també ha donat llum verda a l'activació del 021 com a telèfon contra la discriminació racial i mesures contra discriminació persones amb discapacitat en administracions i entitats bancàries.

També et pot interessar

stats