El govern espanyol i la Generalitat de Catalunya pacten desjudicialitzar la política i impulsar el català

Els centres educatius tindran més autonomia perquè decidisquen reforçar la llengua

El govern espanyol i la Generalitat de Catalunya celebren la tercera reunió de la taula de diàleg
El govern espanyol i la Generalitat de Catalunya celebren la tercera reunió de la taula de diàleg / J. J. Guillén (Efe)

El Govern d'Espanya i la Generalitat de Catalunya han firmat aquest dimecres dos acords per a "desjudicialitzar la política" i per a "impulsar i protegir el català", donant autonomia als centres educatius perquè decidisquen com reforçar la llengua i per a fomentar el seu ús al Parlament Europeu.

Així ho ha avançat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en una roda de premsa després de la reunió que ha mantingut al Palau de la Moncloa en la taula de diàleg sobre Catalunya amb delegacions dels dos governs.

Bolaños ha detallat que gràcies a aquests dos acords s'abandonen els "monòlegs" i s'abraça el diàleg com a manera de fer política, renunciant a accions "que traguen la política fora del joc democràtic".

El ministre de la Presidència ha concretat que l'impuls per a desjudicialitzar l'activitat política i institucional ha de dur-se a terme dins de l'ordenament jurídic vigent i que l'eventual millora del marc normatiu s'ha de produir mitjançant mecanismes ja establits, a més del fet que els acords han de ser amb majories "grans". "Es renuncia a accions que deixen la política fora del joc democràtic", ha afegit. 

Entre les premisses que centren el pacte amb la Generalitat sobre la llengua catalana, el ministre de Presidència ha reconegut i ha valorat la llei sobre la protecció de la llengua catalana aprovada pel Parlament "amb un 80% de consens". També ha assenyalat que el govern espanyol aprova que cada centre educatiu tinga autonomia per a fomentar la llengua que considere que s'ha de reforçar.

Així mateix, l’executiu espanyol s'ha compromés a projectar la diversitat lingüística en l'àmbit internacional i a sol·licitar que el català siga llengua d'ús al Parlament Europeu, igual que al Senat espanyol.

Sobre la possibilitat de reformar el delicte de sedició que sol·licita la Generalitat de Catalunya, Bolaños ha insistit que no existeix en aquests moments la majoria parlamentària "transversal i àmplia" que el govern creu necessària per a això i ha assegurat que aquest assumpte no s'ha tractat en la reunió d’aquest dimecres.

Vilagrà celebra els primers acords "per a avançar en la superació de la judicialització"

Des de la seu del govern català a Madrid, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, també ha celebrat aquests "primers acords per a avançar en la superació de la judicialització". Es tracta, ha dit, d'un "pas previ imprescindible" per a afrontar la "resolució del conflicte polític a Catalunya", si bé ha advertit que mentre no es reconega el dret a l'autodeterminació, la resolució continuarà estant "lluny".

Sobre les reformes legislatives per a desjudicialitzar la política, ha remarcat que la majoria parlamentària "ja existeix" i ha afirmat que "si hi ha una democratització de les lleis, fins i tot el dret a l'autodeterminació té cabuda". Quant a l'acord sobre la llengua, ha valorat que l'executiu espanyol "done cobertura" a la fórmula de protecció del català a l'escola aprovada pel Parlament.

També et pot interessar

stats