El govern espanyol i la Generalitat de Catalunya acorden ampliar l'aeroport del Prat
El pacte permetrà, a més, dur l'alta velocitat ferroviària als aeroports de Reus i Girona
La Generalitat de Catalunya i el govern espanyol han aconseguit un acord sobre l'ampliació de l'aeroport de Barcelona-el Prat que "desbloqueja" la inversió de 1.700 milions d'euros proposada per Aena. El pacte permetrà, a més, portar l'alta velocitat ferroviària als aeroports de Reus i Girona.
En la trobada han participat el departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, comandat per Jordi Puigneró, i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que dirigeix l’exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez.
Els dos governs han arribar així a un acord sobre l'ampliació del Prat, que es determinarà en el pròxim pla director, posterior al Document de regulació aeroportuària (Daura), que ha d'aprovar-se abans del 30 de setembre. Abans es farà una consulta prèvia a la Comissió Europea (CE) per l'afectació mediambiental que pot tindre el projecte.
Després de la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat de Catalunya, la ministra ha assenyalat que els 1.700 milions d'euros són una "inversió extraordinària", que generaran 83.000 ocupacions directes i 365.000 totals. "És una grandíssima notícia per a Catalunya i per a Espanya, perquè ens posicionarem davant la UE amb aquest hub internacional”, ha agregat.
Així, el Prat quedarà connectat en només trenta minuts amb els aeroports de Reus i Girona una vegada arribe l'alta velocitat a aquestes dues infraestructures i podran descongestionar el trànsit aeri que arribe a Barcelona.
No obstant això, qui tindrà l'última paraula sobre l'ampliació de l'aeroport és la Comissió Europea, ja que els actuals plans d'Aena passen per construir una terminal satèl·lit i allargar en 500 metres la tercera pista, que envairia així l'estany de la Ricarda, al delta del Llobregat, un espai protegit per la xarxa europea Natura 2000.
La CUP titlla "d’atemptat ecològic" l'acord
La CUP, soci prioritari del govern català, ha expressat el seu "rebuig" frontal a l'acord en considerar-lo un "atemptat ecològic i climàtic", que és "incompatible amb la reducció d'emissions" i aprofundeix en un "model insostenible".
També la diputada de la CUP en el Parlament Eulàlia Reguant ha eixit al pas de la notícia: "Hi ha motius econòmics, socials i ambientals de sobres per a detindre aquesta barbaritat. Però sembla que el Gover ha decidit hipotecar el país i fer-lo a l'estiu. Això no té res de la transformació social, verda, feminista i democràtica de la qual parla Pere Aragonès", ha afegit.