El govern espanyol aprova la recuperació de 50.000 habitatges de la Sareb per al lloguer assequible

Unes 35.000 vivendes ja estan identificades i altres 15.000 es construiran en sòl cedit per la societat pública

El govern espanyol  i la Sareb posaran a disposició de lloguers socials fins a 10.000 vivendes més
Imatge d'arxiu d'uns edificis / À Punt NTC

El govern espanyol aprovarà aquest dimarts el seu pla per a destinar 50.000 habitatges de la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) a lloguer assequible, dels quals el 20% es concentren a la Comunitat Valenciana. Del total d’habitatges, 35.000 ja estan identificats i altres 15.000 es construiran en sòl cedit per la societat pública.

Aquest pla, que va anunciar el cap de setmana el president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, en un acte electoral a València, forma part del compromís del govern d'impulsar 100.000 habitatges en arrendament a preu assequible.

Unides Podem demana al PSOE des del principi de la legislatura que tots els habitatges de la Sareb s'incloguen en un parc públic de lloguer i, encara que van intentar negociar-ho dins de la llei d'habitatge, els socialistes mai ho van acceptar. La secretària general i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha assegurat que el pla "respon perfectament" a la seua reclamació i que li és igual que el seu anunci en un míting de Pedro Sánchez obeïsca a un interés electoralista o a un altre motiu.

Per la seua part, els socialistes sempre han apostat per la construcció d'un parc públic de lloguer mitjançant fórmules de col·laboració publicoprivada per a incrementar l'oferta. La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha advocat en les últimes hores per "reconstituir" el parc d'habitatges públic que va quedar "desmantellat pels governs anteriors".

Què és la Sareb?

La Sareb, creada fa onze anys per a comprar actius immobiliaris de caixes d'estalvi i bancs que van fer fallida en la crisi financera del 2008, està controlada per l'Estat des de l'any passat.

En l'actualitat té cedits uns 2.700 habitatges a les comunitats autònomes i els ajuntaments, a pesar que la bossa de pisos reservats per a aquest fi ascendeix a 15.000 unitats i Sánchez vol elevar la xifra a uns 21.000. El conegut com el banc roín també ha venut a les administracions públiques 212 habitatges, de les quals 108 a Madrid i 75 a la Comunitat Valenciana.

El pla que aprovarà aquest dimarts el Consell de Ministres inclou, dins de les 35.000 cases ja identificades, 14.000 pisos ja ocupats en els quals s'oferirà un lloguer social a les famílies per a evitar desallotjaments i altres 21.000 unitats que es posaran a la disposició de municipis i comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats