El govern espanyol anuncia un impost a les energètiques, aprova ajudes als més vulnerables i rebaixa fins a un 50% el transport públic

L'executiu amplia el paquet de mesures anticrisi per a contindre un 3,5% la inflació 

El preu del transport públic baixa a partir de l'1 de setembre i fins a final d'any / À Punt NTC

El govern espanyol ha aprovat aquest dissabte, en una reunió del Consell de Ministres extraordinària, una extensió del decret que recull les mesures anticrisi per a fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la inflació i la guerra d'Ucraïna, que amplia la seua vigència fins al 31 de desembre.

El president del govern estatal, Pedro Sánchez, ha anunciat en la roda de premsa posterior que el seu executiu està dissenyant un nou tribut, que no està inclòs en el decret llei, “que gravarà els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques a conseqüència de l’alça dels preus energètics”. Aquest impost, que es presentarà en les pròximes setmanes, ha sigut acordat entre ambdós socis del govern de coalició i busca "garantir un repartiment just de les recàrregues".

Pel que fa a les inversions del govern espanyol fins al final del 2022, les mesures incloses en els dos decrets ascendeixen a prop de 15.000 milions d’euros (més de l’1% del PIB). "Aquest nou decret suposa un esforç superior als 9.000 milions d'euros, amb 5.500 milions en despesa per a protegir les famílies i 3.600 milions en reducció d'ingressos per a les rebaixes fiscals", ha assegurat Sánchez.

El president de l’executiu ha remarcat la importància dels fons europeus per a superar aquesta crisi i per a la consecució de projectes estratègics que “milloren la competitivitat i la reindustrialització del país”.

En aquest sentit, ha destacat el desenvolupament de projectes com la gigafactoria de bateries de Volkswagen a Sagunt o l’elecció de Ford de la factoria d’Almussafes per a fabricar els seus vehicles elèctrics.

El nou paquet de mesures "per als més vulnerables"

Entre les noves propostes destaca una nova baixada de l'IVA de la llum, que passa del 10 al 5%. En aquest sentit, Sánchez ha recordat que fa un any l'executiu espanyol ja va rebaixar aquest impost del 21 al 10%.

El govern central també ha aprovat un xec mensual de 200 euros d’ajuda directa a col·lectius amb ingressos inferiors a 14.000 euros a l'any, que no siguen perceptors de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) i que es podrà sol·licitar a partir del mes de juliol, així com una limitació del preu màxim de la bombona de butà “per a assegurar el benestar dels més vulnerables”.

Així mateix, en línia amb els objectius per a una transició ecològica, es vol fomentar l’ús del transport públic terrestre amb una reducció del 50% dels abonaments de transport multiviatges prestats per l’Estat i d’un 30% per als abonaments dels serveis prestats per les comunitats autònomes i els ajuntaments, que serà finançat pel govern espanyol a partir de l'1 de setembre i fins al 31 de desembre.

Quant a les pensions de jubilació i invalidesa no contributives, aquestes s’incrementen un 15%, un augment de seixanta euros mensuals fins que acabe el 2022. També es prohibeixen els acomiadaments motivats per l'alça energètica.

D’altra banda, es prorroga fins al 31 de desembre la bonificació de vint cèntims als hidrocarburs.

Quins són els requisits i com s’ha de sol·licitar l’ajuda directa de 200 euros?

El govern estatal ha previst una despesa de 540 milions per a sufragar la mesura d'ajuda directa de 200 euros a treballadors, autònoms, aturats i famílies de baix nivell d'ingressos i patrimoni. Per a optar a l'ajuda, aquests col·lectius han d'haver percebut en 2021 ingressos inferiors a 14.000 euros anuals, i tindre un patrimoni inferior a 43.196,40 euros, segons detalla el BOE publicat aquest diumenge.

El text explica que el còmput d'ingressos i de patrimoni s'efectuarà de manera conjunta, "considerant totes les persones que residisquen amb el beneficiari en un mateix domicili a data 1 de gener de 2022 i estiguen units entre si per matrimoni o anàloga relació d'afectivitat a la conjugal amb almenys dos anys d'antelació".

El BOE afig també la consideració de parentiu, fins al tercer grau, inclosos els afins, així com altres persones amb les quals qualsevol dels anteriors convisca en virtut de guarda amb finalitats d'adopció o acolliment familiar permanent.

D'altra banda, no tindran dret a l'ajuda els qui, en la data d'entrada en vigor de la norma, perceben l'ingrés mínim vital o pensions.

Per a sol·licitar l'ajuda, les instàncies es presentaran en la Seu Electrònica de l'Agència Estatal d'Administració Tributària mitjançant un formulari electrònic que l’organisme ha posat a disposició fins al 30 de setembre.

També et pot interessar

stats