Sánchez, als seus ministres en la primera reunió del govern espanyol: "A la crispació, respondrem amb treball"

El primer Consell de Ministres dona el tret d'eixida per a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat de 2024 i diu que vol desplegar "una agenda molt ambiciosa" de progrés i estabilitat

Foto de família del Consell de Ministres de la coalició PSOE-Sumar
Foto de família del Consell de Ministres de la coalició PSOE-Sumar / Juan Carlos Hidalgo (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de novembre 2023 - 22:07 Actualitzat: 22 de novembre 2023 - 14:38

El nou govern de coalició de Pedro Sánchez ja està en marxa. Aquest dimecres s'ha reunit per primera vegada en Consell de Ministres, trobada que ha anat precedida de la tradicional foto de família amb els i les 22 ministres del gabinet en l'escalinata del Palau de la Moncloa. La vespra, dimarts, tots prometeren el càrrec davant del rei Felip VI i protagonitzaren el traspàs de carteres en una jornada que va deixar anècdotes i emocions a flor de pell.

Des d'entrades les nou del matí, els nous membres de l'executiu han anat desfilant amb les carteres, en un degoteig constant per la residència presidencial. Les primeres a arribar han sigut les vicepresidentes, amb la titular d'Economia, Nadia Calviño, encapçalant la comitiva per ser la que té més pes en l'organigrama. Després l'han seguida les altres tres vicepresidentes: Yolanda Díaz, Teresa Ribera i María Jesús Montero. Totes s'han parat dalt de les escales, just en l'entrada de la Moncloa, per a posar i fer-se la foto de rigor. A continuació s'han deixat caure la resta de ministres, per ordre de precedència fins a completar l'equip: 17 integrants del PSOE, i 5 de Sumar.

En la primera reunió de la legislatura, el Consell de Ministres ha iniciat els tràmits per a la presentació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2024 amb l'aprovació de l'orde que fixa les normes per a elaborar-los. La nova portaveu del govern, Pilar Alegría, ha assenyalat que aquesta ha sigut "la primera mesura" adoptada pel nou gabinet, amb l'objectiu d'avançar en uns comptes públics per a "continuar consolidant" el creixement econòmic i la reindustrialització del país. La també ministra d'Educació, que repeteix en aquest càrrec, ha assegurat que l'executiu de coalició presentarà el projecte de PGE "tan prompte com siga possible". Abans, haurà d'elaborar una senda de dèficit i aconseguir l'aval tant del Congrés com del Senat, on hi ha una majoria absoluta del PP. Un pla B per a esquivar aquest escull seria implementar algun canvi legal per a eludir el veto popular. Precisament, respecte a les possibles "travetes" del PP en la cambra alta, Alegría ha assegurat que "seran ells els qui les hagen d'explicar".

En la primera compareixença davant la premsa després de la reunió de la reunió del gabinet, Alegría ha ratificat la "determinació" del govern espanyol per a "desplegar" una "agenda molt ambiciosa" de progrés i estabilitat. Hi ha destacat, com a fites, la millora del poder adquisitiu de la ciutadania i la millora de l'accés a l'habitatge.

També s'han aprovat dues declaracions, una sobre la celebració del 200 aniversari de la creació del Consell de Ministres i una altra amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra les Dones aquest 25 de novembre.

Sánchez, als ministres: "A la crispació, respondrem amb treball"

Aquest executiu continuista i amb un “elevat perfil polític”, tal com va explicar el mateix Sánchez, haurà d'afrontar una legislatura en la qual qualsevol projecte, començant pels pressupostos, haurà de superar una negociació a múltiples bandes. Des d’ERC i Junts han reiterat en nombroses ocasions que l’estabilitat de la legislatura caldrà negociar-la pas a pas i dependrà del compliment dels acords als quals han arribat amb el president del govern espanyol per a la seua investidura. 

El context inflacionista, la reducció de la jornada laboral, la transició ecològica, la reforma fiscal o la gestió de la crisi migratòria a les Canàries continuen sent alguns dels reptes de l’executiu de coalició. A aquests se sumen la regulació de les eleccions en les federacions esportives el 2024, el traspàs de les competències de rodalies a la Generalitat de Catalunya o l’arribada al poder a l'Argentina de l'ultradretà Javier Milei

En la primera reunió del nou govern de coalició, Sánchez ha enviat una carta personalitzada als ministres en què remarca les prioritats i objectius per a la legislatura que s'obri. En la missiva demana al seu equip actuar amb "unitat, solvència i determinació", així com respondre amb treball a un clima de crispació i insults encoratjat pels sectors que neguen la legitimitat del gabinet —sobretot des de la dreta i l'extrema dreta—. "A la crispació, respondrem amb treball. Al soroll interessat, amb diàleg i mà estesa. A la desqualificació i l'insult, amb una apel·lació sincera a la concòrdia i la convivència que anhela la majoria de la societat", afirma el president espanyol en l'escrit.

Entre els assumptes fonamentals per a aquesta nova etapa del govern de coalició, ara format pel PSOE i Sumar, Sánchez ha citat l'avanç cap a la plena ocupació, l'enfortiment de l'estat del benestar, la millora de l'accés a l'habitatge, l'impuls a la transició ecològica, la consolidació d'Espanya com un referent mundial en igualtat real i reforçar la cohesió territorial, així com el lideratge espanyol en els àmbits europeu i internacional.

També et pot interessar

stats