El PSOE i ERC tanquen un acord que inclou la llei d'amnistia, el traspàs del servei de Rodalies i la condonació de part del deute autonòmic

La cúpula de Junts descarta arribar a un pacte aquest dijous, després de reunir-se a Brussel·les, i manté la incògnita 

El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaño, i el president d'ERC, Oriol Junqueras
El ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaño, i el president d'ERC, Oriol Junqueras / X: @PSOE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 de novembre 2023 - 10:24 Actualitzat: 02 de novembre 2023 - 21:39

El PSOE i ERC han arribat aquest dijous a un acord per a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, que han tancat en una reunió el ministre de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica en funcions, Félix Bolaños; i el president d'ERC, Oriol Junqueras, segons ha indicat el PSOE en un missatge en X.

En una roda de premsa convocada aquesta vesprada, Bolaños, acompanyat del primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha anunciat que l'Estat es farà càrrec d'una part del deute de Catalunya, en un mecanisme que –ha dit– serà extensible a la resta de comunitats autònomes. Es tracta de la condonació de part del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), que correspon a 15.000 milions d’euros. També ha confirmat que el pacte preveu la llei d'amnistia, la continuïtat de la taula de negociació i el traspàs integral dels trens de Rodalies a la Generalitat de Catalunya. 

El membre de la comissió negociadora del PSOE ha assenyalat que pretenen millorar la situació financera de Catalunya i per a això asseguraran que aquesta comunitat puga tornar a finançar-se en els mercats, de la mateixa manera que ha avançat que ERC s’ha compromés a garantir l’estabilitat del nou govern. 

Document
Consulta l'acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Sánchez
Consulta'l

La cúpula de Junts descarta arribar a un pacte hui 

La reunió que la direcció permanent de Junts ha fet aquest dijous a Brussel·les ha acabat al voltant de les 18:30 hores i fonts de la formació han dit que no han arribat a un pacte amb el PSOE i “continuaran negociant”. "S'haurà d'esperar, com a mínim, a demà", han indicat les mateixes fonts.

La direcció permanent de Junts s'ha reunit a l'hotel Thon de la capital belga, encapçalada per l'expresident de la Generalitat i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. A la reunió també han acudit els vicepresidents de Junts Anna Erra, Josep Rius i Aurora Madaula; el secretari d'organització, David Torrents; la secretària de finances, Teresa Pallarès, i l'adjunt al secretari general, David Saldoni. També hi han assistit l'exconseller Toni Comín; la líder de Junts en el Congrés, Míriam Nogueras, i el portaveu de Junts al Senat, Josep Lluís Cleries.

El PP censura la foto del pacte PSOE-ERC i a les comunitats autònomes on governen demanen igualtat de tracte

Dirigents del PP han criticat en xarxes socials la foto de l'acord entre el PSOE i ERC, mentre que els seus presidents autonòmics han reclamat igualtat de tracte respecte a Catalunya.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha pronunciat sobre aquesta decisió i ha acusat Sánchez de perdonar als independentistes 15.000 milions d'euros, fet que "crea una divisió injusta entre comunitats. És un castic per als qui complim la llei", ha assegurat. 

"Per al PSOE sempre hi ha un pas més en la seua pròpia degradació. Sempre una nova imatge de la vergonya", ha denunciat la secretària general del PP, Cuca Gamarra, en un missatge en X (abans Twitter). "Després de la foto amb la condemnada per apologia del terrorisme, la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua, i amb el pròfug de la justícia Carles Puigdemont, arriba la de l'acord amb el condemnat per sedició i malversació", ha escrit. 

Així mateix, en unes declaracions que ha difós el PP, Gamarra ha considerat que l'acord del PSOE amb els independentistes suposa comprar els vots que necessita Sánchez per a “hipotecar la igualtat” dels espanyols, els seus drets a accedir als mateixos serveis i fins al mateix estat de dret.

En els mateixos termes s'han pronunciat altres presidents autonòmics del PP, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha assegurat que ""hui la democràcia es ven. Sánchez és un perill per a Espanya". A més, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha reclamat 17.800 milions d'euros i un fons de compensació que permeta recuperar els 15.000 milions que –calcula– la seua comunitat perd amb l'actual sistema de finançament.

També et pot interessar

stats