El govern abaixarà del 21% al 5% l'IVA del gas

La mesura s'aplicarà des del 3 d'octubre i podria prorrogar-se al 2023

El cap del govern, Pedro Sánchez, durant l'entrevista a la Cadena SER
El cap del govern, Pedro Sánchez, durant l'entrevista a la Cadena SER / Borja Puig de la Bellacasa (Efe)

El govern espanyol abaixarà del 21% al 5% l'IVA del gas per a reduir l'impacte de la pujada dels preus de l'energia en l'economia i les famílies segons ha avançat el president de l'executiu, Pedro Sánchez, en una entrevista a la cadena SER. Sánchez ha explicat que la rebaixa s'aplicarà des del 3 d'octubre "per a rebaixar la factura de la calefacció" i es mantindrà almenys fins al 31 de desembre, si bé no descarta prorrogar la mesura l'any vinent mentre dure la incertesa per la guerra d'Ucraïna. Segons Sánchez, la decisió està en la línia de l'objectiu de govern d'"intentar protegir la classe mitjana treballadora" i els sectors més vulnerables per la crisi energètica i l'augment dels preus, derivat de la posició de la UE en el conflicte armat. L'executiu ja va retallar l'IVA de la llum del 10% al 5% el juny passat, en el que va ser la segona rebaixa d'aquest impost en un any per a lluitar contra la crisi de preus de l'energia

El PP ha sol·licitat en diverses ocasions al govern espanyol la rebaixa de l'IVA del gas, en línia amb l'aplicada ja a l'impost de la llum, i va avançar que era una de les propostes que formularia en la compareixença de Sánchez al Senat de dimarts per a explicar les mesures d'estalvi energètic.

D'altra banda, el cap de l'executiu també ha assegurat que no preveu haver de restringir el subministrament de gas a l'hivern perquè entén que Espanya es troba en una situació "molt més favorable i molt més segura" que altres països europeus, molt dependents del gas rus, per a encarar els pròxims mesos. I ha destacat les fortaleses de l'economia espanyola a efectes de recuperació de treball, estabilitat laboral i reducció de dèficit i deute públics- contra la lectura "catastrofista" del futur immediat.

Pel que fa a la reacció la crisi, el president del govern ha reivindicat "l'excepció ibèrica" que Espanya i Portugal han aconseguit per a computar el preu de la llum i que ara la Comissió Europa es valora estendre al conjunt dels estats. Ha assegurat que, tot i la pujada del rebut, la mesura l'ha continguda un 15% i ha afavorit estalvi de 1.300 milions per al conjunt de l'economia espanyola.

També ha defés l'aplicació de "rebaixes fiscals selectives en benefici de la classe treballadora" i la proposta d'impostos als beneficis de les energètiques i les entitats financeres per a "un repartiment equitatiu del cost de la guerra". D'altra banda, ha reconegut negociacions per a intentar reconduir les relacions amb Algèria, uns dels proveïdors energètics, després de la crisi oberta pel canvi de posició en l'executiu respecte de la solució del conflicte entre els sahrauís i el Marroc.

Arran d'aquestes mesures, ha contraposat "l'oposició negacionista del PP", al qual ha acusat d'estar alineat amb els interessos de les grans corporacions, per l'oposició tant al mecanisme d'excepció ibèrica com a altres mesures d'impacte en la classe treballadora, com la bonificació del transport de rodalia o la pujada del salari mínim. "A Brussel·les mentre treballaven pel mecanisme ibèric, el PP anava agafat de la mà amb energètiques en una posició contra el país", ha dit Sánchez, que ha acusat Núñez Feijóo de ser "dòcil" amb els poderosos i li ha retret la votació en contra de totes les mesures plantejades per l'executiu per a reduir l'impacte de la pujada dels preus en la població, inclosa l'excepció ibèrica que, per contra, es plantegen ara altres governs liberals i conservadors de la UE.

Sánchez corregeix Díaz: "Sí augmentarà la partida de Defensa"

També ha lamentat les noves crítiques del PP per l'acostament a les presons basques de líders d'ETA que veu com "una nova utilització espúria i sense vergonya de la política terrorista per a soscavar el govern". "Ací no està canviant res, compliran les condemnes" ha advertit Sánchez, que ha explicat que es tracta d'acostaments individuals, no col·lectius, que es deriven del compliment de la política penitència en contrast amb l'acostament de centenars de presos en temps dels populars, "quan ETA encara segrestava i matava" mentre ja fa onze anys de la fi de la banda terrorista.

El cap de l'executiu ha corregit a la vicepresidenta Yolanda Díaz i ha confirmat que "sí que hi haurà un augment de la partida de Defensa" en els pròxims pressupostos generals de l'Estat, si bé ha assegurat que la ministra de Treball "està sent i és lleial amb la línia argumental del govern". Pedro Sánchez ha intentat posar en context la mesura per a advertir que la inversió no només servirà a la lògica de "dissuadir una potència nuclear", en referència a Rússia, sinó que entre altres partides també hi ha l'actualització de les retribucions —congelada des del 2005— per valor de 207 milions, l'increment de la partida de la Unitat Militar d'Emergències o la ciberseguretat. També ha connectat la fabricació d'armament amb "cent mil llocs de treball qualificats" repartits per tot el territori espanyol.

Finalment, en clau electoral, ha dit que al PSOE no donen per perduda cap ciutat del país i ha assegurat que les pròximes municipals volen "persuadir la ciutadania que estendre els governs socialistes suposa activar polítiques públiques que beneficien la majoria".

També et pot interessar

stats